Fina: Najviše poduzetnika dolazi iz Zagreba

Gospodarsku aktivnost poduzetnika u Hrvatskoj karakterizira dominacija poduzetnika grada Zagreba u kojem je sjedište trećine svih poduzetnika, zagrebački poduzetnici ostvaruju više od polovice vrijednosti prihoda i dobiti te raspolažu s više od 50 posto imovine i izvora, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina) o poslovanja poduzetnika po županijama u 2011. godini.

Uz dominaciju Zagreba, analiza pokazuje i kako je unutar pojedinih županija, uz neke iznimke, dominantna uloga poduzetnika koji posluju u županijskim središtima. Koncentracija financijskih rezultata poduzetnika županijskih središta većinom je veoma naglašena. Iznimke su Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska te Istarska županija. Naime, u tim su županijama gospodarske aktivnosti disperzirane u dva grada/općine ili u više njih, čime je gospodarska važnost županijskog središta umanjena, navode iz Fine.

Po podacima iz analize, u prošloj su se godini udjeli ukupnih prihoda poduzetnika županijskog središta u ukupnim rezultatima poduzetnika po županijama kretali od 15 posto u Krapinsko-zagorskoj do 75,9 posto u Karlovačkoj županiji. Udjeli dobiti poduzetnika županijskog središta kretali su se od 11 posto u Krapinsko-zagorskoj do čak 88,8 posto u Karlovačkoj županiji. Koncentraciju poslovanja poduzetnika unutar pojedine županije u njihovim sjedištima, ilustrira i udio pet najvećih poduzetnika u rezultatima poduzetnika svake od županija, navode iz Fine.

Udjeli ukupnih prihoda pet najvećih poduzetnika kretali su se u prošloj godini od 13 posto u Međimurskoj županiji do 48,7 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji. Udjeli dobiti pet vodećih poduzetnika pokazuju još veći raspon - najniži je udjel u Šibensko-kninskoj županiji gdje iznosi 5,7 posto, a najviši u Primorsko-goranskoj županiji gdje je taj udjel 64 posto. Ostvareni financijski rezultati poslovanja poduzetnika i njihovi pokazatelji po županijama u 2011. pokazuju i dalje neuravnotežen razvoj Hrvatske po regijama, odnosno županijama, koji se ogleda u većem zaostajanju pojedinih županija u odnosu na druge, kao i u odnosu na razvoj cijele Hrvatske, ocjenjuju u Fini. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox