Istraživanje pokazalo: Tehnologija ipak ne uništava obitelji

Istraživanje Sveučilišta Cambridge "Kultura, komunikacije i promjene" poljuljalo je uvriježeno mišljenje da upotreba tehnologije narušava obiteljski život i pokazalo da su tehnološki uređaji strateška pomagala, piše portal banka.hr.

Često se tvdi da korištenje tehnologije, bilo društvenih mreža ili igranje video igrica loše utječe na obitelji život, no ovo istraživanje baca novo svjetlo na uvriježene tvrdnje.

Više od 50 posto ispitanika u tri od četiri zemlje koliko ih je sudjelovalo u istraživanju (Australija, Velika Britanija i SAD)  su rekli da i dalje prednost daju komunikaciji „licem u lice“. Jedino u Kini ovaj oblik komunikacije preferira manje od 50 posto ispitanika.

Većina ispitanika smatra da im je razvoj komunikacijske tehnologije pomogao u povezivanju s obitelji i prijateljima koji ne žive blizu njih. Prosječno, jedan od tri ispitanika smatra da tehnologija ima negativan utjecaj na obiteljski život.

Istraživanje je pokazalo i da su ispitanici s većim stupnjem averzije i nezadovoljstva prema tehnologiji bili nezadovoljniji životom općenito.

Sve nove tehnologije imaju tendenciju stvaranja moralne panike, iako u odnosu na prethodna razdoblja donose mnoge kvalitativne razlike, smatra David Good , socijalni psiholog sa Sveučilišta Cambridge. (jk)

 

 

 

Izvor: www.bankamagazine.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox