Novi zakoni za gospodarsku stabilnost Europske unije

Europska komisija sankcionirat će članice Europske unije koje trajno krše pravila o proračunskom deficitu i javnome dugu. U Komisiji razmatraju i uvođenje sankcija za države članice koje trajno gube konkurentnost. Države koje krše pravila kažnjavat će se postupnim sankcijama koje bi se u krajnjem slučaju tretirale kao globa u iznosu 0,2 posto BDP-a za sve članice koje prekrše pravila o proračunskom deficitu i javnome dugu te 0,1 posto BDP-a za članice koje budu kršile pravila o makroeknomskoj stabilnosti, piše Business.hr.
Europska unija će kažnjavati sve članice koje će imati javni dug veći od 60 posto svojeg BDP-a i proračunski deficit veći od 3 posto BDP-a. Ove gospodarske mjere na snagu bi trebale stupiti do kraja 2012. godine.
Kako piše Business.hr kada bi se ova pravila već danas primjenila na Hrvatsku, platili bi kaznu od oko 670 milijuna kuna (Hrvatska ima proračunski deficit od 4,2 posto).
Članice od kažnjavanja može spasiti jedino odluka kvalificirane većine, no kako je teško postići kvalificiranu većinu, odluke o kažnjavanju primjenjivat će se automatski, rekao je Olli Rehn, povjerenik Unije. Upravo je gotovo automatsko kažnjavanje uzrok spora među članicama. Tako Francuska traži manevarski prostor za nadziranje proračuna i primjenu sankcija, dok Njemačka u potpunosti podržava ovaj zakonski paket, piše Business.hr.

Zdeslav Šantić, makroekonomist Splitske banke, rekao je kako su i dosad postojale sankcije za zemlje koje krše pravila, no da se one nisu primjenjivale zbog postojanja brojnih iznimki. Kriza je Europsku uniju primorala da vodi računa o gospodarskoj stabilnosti i disciplini, rekao je Šantić i izrazio uvjerenje da će se ova pravila primjenjivati i na nove članice, zbog čega će ulazak u Uniju biti još teže. (J.K.)


Izvor: Business.hr, 30.rujna 2010.

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox