Slavonci bez posla: U Osječko-baranjskoj županiji više od 33.000 nezaposlenih

U Osječko-baranjskoj županiji na kraju rujna evidentirano je 33.369 nezaposlenih osoba, što je 1,1 posto više nego u kolovozu i 10,2 posto više u odnosu na rujan prošle godine, podaci su iz osječke Područne službe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ).

U rujnu je smanjenje nezaposlenosti zabilježeno u ispostavama u Donjem Miholjcu i Đakovu, dok je u svim ostalim nezaposlenost povećana, a najviše u Osijeku i Valpovu. U evidenciju nezaposlenih u toj se županiji u rujnu prijavilo 2.767 osoba, što je 22,7 posto više nego u kolovozu i 0,4 posto više nego u rujnu prošle godine. Najveći broj novoprijavljenih nezaposlenih osoba, njih 1.734, došao je u evidenciju izravno iz radnog odnosa, a najviše iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, prerađivačke industrije te trgovine.

Iz evidentirane nezaposlenosti u rujnu je otišlo ukupno 2.398 osoba, odnosno 9,6 posto više nego prethodnog mjeseca, a 32,8 posto manje nego u rujnu 2011. Zbog zapošljavanja, po ugovoru o radu, djelu ili drugom obliku rada, evidenciju je u rujnu napustilo 1.665 osoba, a prema ugovoru o radu u rujnu su zaposlene su 1.562 osobe, 20,4 posto više nego u mjesecu prije, a 39,1 posto manje nego u rujnu prošle godine. Najviše osoba zaposleno je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, javnoj upravi te poljoprivredi.

Tijekom rujna poslodavci su ovoj Područnoj službi prijavili 696 slobodnih radnih mjesta, što je 10,9 posto manje nego u kolovozu i 67,7 posto manje nego u rujnu prošle godine. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz obrazovanja, prerađivačke industrije, javne uprave i obrane te građevinarstva. Stopa zapošljavanja s evidencije osječkoga HZZ-a u prvih devet mjeseci ove godine bila je 25,9 posto, što znači da se na 100 novoprijavljenih i nezaposlenih zapošljavalo 26 osoba, i u odnosu na isto razdoblje prošle godine stopa zapošljavanja smanjena je za 1,4 posto.

U Osječko-baranjskoj županiji najveći udio u registriranoj nezaposlenosti, od 25,4 posto, imaju osobe starije od 50 godina, dok udio mladih osoba u dobi od 15 do 24 godine iznosi 20,9 posto. Registrirana se nezaposlenost, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, povećala u svim dobnim skupinama. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox