WikiLeaks otkriva: Amerikanci slali svoje ljude na Thompsonov koncert

WikiLeaks je objavio tisuće novih diplomatskih bilješki, a među njima i 1152 izvještaja poslana u Washington iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, a isplivale su zanimljive stvari, piše Večernji list.

U diplomatskim bilješkama nigdje se ne navodi da su Amerikanci znali da bi Ivo Sanader mogao dati ostavku na premijersku dužnost. No, Amerikanci su se umjesto Sanaderom bavili Thompsonom te su ne samo slali izvještaje u Washington, već i iz ljude iz veleposlanstva na njegov koncert. Zaposlenci veleposlanstva koji su bili na Thompsonovom koncertu 27. srpnja 2007. kažu da se Thompson lagano distancirao od ustaške ikonografije, a za mlade obožavaljelje koji su bili na koncertu kažu da ne predstavljaju neofašistički pokret, već da su zavedeni te da većinom zagovaraju radikalnu desnu političku opciju.

Uoči Sanaderovog odlaska 1. srpnja 2009. godine, američki veleposlanik Bradtke uopće ne spominje Sanadera, ali spominje preuređenje zgrade veleposlanstva u Buzinu.

U depeši iz svibnja 2007. godine Amerikanci su pisali kako doživljavaju četvero kandidat za šefa SDP-a nakon Račanove smrti. Tako pišu da je Bandić pametan, ali da nije intelektualac, za Milanovića kažu da je ponekad arogantan, Picula im je skroman i bez karizme, Željka Antunović artikulirana političarka lijevog centra, ali ponekad svadljiva. Kad je HDZ odabrao Jadranku Kosor kao kandidatkinju na predsjedničkim izborima, Amerikanci pišu da je ona logičan izbor jer jedina može ljupko izgubiti od popularnog Mesića i umanjiti štetu za stranku. (jk)

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto:Ivana Ivanovic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox