830.000 umirovljenika prima mirovinu koja nije pokrivena doprinosima

Mirovinski sustav narušen je u proteklih deset godina brojnim intervencijama kao i kašnjenjem u provedbi niza reformskih mjera, no mirovinsku reformu započetu 1999. trebalo bi nastaviti, poručio je Zoran Anušić, viši ekonomist Svjetske banke u Hrvatskoj.

Na skupu na kojemu su Institut za javne financije i časopis Banka predstavili publikaciju Analiza mirovinskog sustava, sa pregledom stanja i mogućih mjera za dugoročno održiv mirovinski sustav, Anušić je rekao da se ne treba upuštati u ukidanje drugog mirovinskog stupa.

Ističe kako treba tražiti načine da se poveća stopa izdvajanja u drugi stup, jer bi njegovo ukidanje dovelo do narušavanja cijelog sustava i povećanja javnog duga kojeg bi bilo teško financirati.

Svjetska banka razmatrala je niz mogućih mjera za dugoročnu stabilizaciju sustava koje bi jamčile bolji odnos prosječne plaće i mirovine. Za smanjenje sadašnjeg nesrazmjera između mirovina iz prvog i tzv. kombiniranog (prvi i drugi stup) stupa, drže mogućim proširenje dodatka od 27 posto, koji sada primaju samo korisnici prvog stupa, na sve umirovljene. Uz izmjenu formule za određivanje mirovine nužno bi bilo i povisiti stopu izdvajanja za drugi mirovinski stup no to, kazao je Anušić, iziskuje značajno povećanje fiskalnih izdataka države, a time i deficit.

Trebalo bi ukinuti povlaštene mirovine

Mjere koje, međutim, smanjuju rashode sustava na dugi rok i koje bi jamčile dugoročno otklanjanje razlika između jednostupnih i dvostupnih mirovina odnose se, prema Svjetskoj banci, na povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina do 2030. godine te destimulaciju prijevremenog umirovljenja. Također bi trebalo ukinuti povlaštene mirovine te smanjiti najnižu mirovine za 50 posto, a mirovine usklađivati s cijenama.

Urednica izdanja izdanja Edita Vlahović Žuvela, kada od 1,2 milijuna umirovljenika njih čak 830.000 prima mirovinu koja nije u cijelosti pokrivena doprinosima, a riječ je o 250.000 invalidskim mirovina, 240.000 obiteljskim mirovina, 180.000 povlaštenih te 160.000 onih s najnižom mirovinom. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox