Do kraja godine nema nade za jeftinije gorivo

Nakon stabiliziranja na nešto nižim razinama u lipnju, već krajem spomenutom mjeseca te u srpnju, cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima bilježile rast, koji je nastavljen i u kolovozu.

Cijena sirove nafte tipa Brent dosegnula je 114 dolara po barelu, a cijena nafte tipa WTI razinu od 96 dolara po barelu. Tako je u posljednjih deset dana cijena nafte tipa Brent porasla za 7%, a tipa WTI za 5,5%, što potvrđuje ponovno povećanje spreada između ove dvije cijene. Rast cijena nafte općenito je rezultat nešto povoljnijih ekonomskih pokazatelja iz SAD3a, koji upućuju na brži gospodarski rast najvećeg potrošača sirove nafte, ali i nesigurnosti na strani ponude nafte potaknutih stanjem na Bliskom istoku (Iran i Sirija).

Uvođenje embarga od strane Europske unije na uvoz nafte iz Irana razlog je nešto snažnijeg rasta Brent cijena nego WTI cijena (uz permanentni problem gomilanja sirove nafte u unutrašnjosti SAD3a). Ipak, potražnja za sirovom naftom ograničena je još uvijek slabim izgledima ekonomskog rasta.

Rast potražnje

Prema podacima Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ovoj se godini očekuje rast potražnje za naftom od 0,9 mb/d u odnosu na prošlu godinu, na 89,6 mb/d, dok bi u sljedećoj godini potražnja mogla porasti za 0,8 mb/d na 90,5 mb/d.

Očekivani rast potražnje utemeljen je na blagom gospodarskom rastu najvećih svjetskih gospodarstava, no očekivane stope rasta potražnje i u ovoj i u sljedećoj godini još su daleko od pretkriznih godine. Nadalje, i u ovoj i u sljedećoj godini rastu potražnje više će pridonijeti zemlje koje ne pripadaju skupini najrazvijenijih (OECD) zemalja.

U srpnju je proizvodnja sirove nafte porasla za 0,3 mb/d u odnosu na lipanj na 90,7 mb/d, pri čemu je proizvodnja zemalja koje nisu članice OPEC-a porasla, dok se proizvodnja članica OPEC-a smanjila za 70 kb/d uslijed smanjenja proizvodnje Irana (embargo na izvoz u EU), Angole i Libije. Iako sa strane potražnje nema snažnijih poticaja rastu cijena nafte, zbog rizika na strani proizvodnje, odnosno zbog nestabilnosti na Bliskom istoku, cijene sirove nafte ostat će visoke do kraja godine, ističe se na u najnovijim RBA analizama. (PS/JK)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox