Kraj priče: Grčka u "selektivnom bankrotu"

Bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je u utorak rejting Grčke na "selektivni bankrot" nakon što je Atena sklopila sporazum s vjerovnicima o zamjeni obveznica.

U agenciji tumače da su uvjeti sporazuma bili okidač za najnovije sniženje grčkog rejtinga. I prije najnovijeg smanjenja grčkog rejtinga grčke su obveznice po mišljenju S&P-a bile bezvrijedne.

Gubitak banaka

Banke i druge financijske tvrtke pristale su zamijeniti stare grčke obveznice novima čija je vrijednost puno manja. Ako se uključe i kamate, banke su na gubitku većem od 70 posto. Vlada je službeno pokrenula postupak zamjene prošlog petka. Iz S&P-a su poručili da će ponovo ocijeniti bonitet Grčke nakon što zamjena obveznica bude dovršena i da bi tada mogli podići rejting novih obveznica na razinu 'CCC'. 

Sličan je potez prošlog tjedna povukla i agencija Fitch. Grčka vlada kazala je da je očekivala takav potez i da on neće naštetiti bankarskoj industriji. Najnoviji rejting ni na koji način ne utječe na grčki bankovni sustav budući da je središnja banka spriječila eventualan utjecaj na likvidnost, priopćilo je ministarstvo financija.

Nakon najnovijeg sniženja grčkog rejtinga Europska središnja banka (ECB) objavila je da do sredine ožujka neće prihvaćati grčke obveznice kao jamstvo za kredite. Taj je potez uglavnom bio očekivan budući da je ECB već mjesecima upozoravao da ne može kao jamstvo prihvaćati obveznice zemalja koje su u stečaju.

Iz ECB-a su poručili da će ponovo početi prihvaćati grčke obveznice kao jamstvo sredinom ožujka kada stupa na snagu program kojim će eurozona osiguravati dopunska jamstva za zaštitu ECB-a od gubitaka. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox