Kako postići bolje prodajne rezultate u maloprodaji

20/05/2015

Danas je maloprodaja možda jedan od sektora koji bilježi najdinamičniji razvoj. Na maloprodajnom tržištu konkurencija sve brže raste i kako se maloprodajni lanci iz razvijenog svijeta agresivno šire, tako se i e-trgovina sve više razvija i stvara nove odnose s kupcima i potrošačima.
Niz istraživanja provedenih u razvijenim zemljama prikazuje da strateški uspješne tvrtke zauzimaju iskren i otvoren stav prema kupcima, potrošačima i partnerima. Naši se potrošači obično nisu u stanju nositi s „tiranijom izbora“. Širok i raznolik asortiman koji nude brojni ponuđači dovodi potrošače do toga da stalno moraju odlučivati, odnosno uspoređivati i odabirati proizvode. Često potrošači uopće ne žele donositi takve odluke, a posebno odluke o proizvodima koje koriste svaki dan. Tu je zadatak maloprodaje osigurati im vještu pomoć za donošenje odluke, olakšati situaciju potrošaču, oblikovati naviku racionalnog ponašanja. Potrošač pod stresom
Potrošači su pod utjecajem brojnih psiholoških stresova, uzrokovanih nestabilnom gospodarskom situacijom. Oni nastoje nadoknaditi stres pozitivnim emocijama, što dovodi do porasta, primjerice kupovine slatkiša, i potražnje za zabavnim uslugama. Sve se češće opaža odbijanje skupih proizvoda koji nisu postali tradicionalni, odabir jeftinije robe i slično. Opaža se da potrošači pridaju sve veću pažnju omjeru kvalitete i cijene. Prije krize vrijeme utrošeno na kupovinu mnogim je potrošačima bilo vrednije od novca, ali danas novac postaje prioritet. Potrošači sve više pokazuju veće zanimanje za informacije o racionalnoj potrošnji.... (PS/SŠ)
 

Naslov članka: Kako postići bolje prodajne rezultate u maloprodaji

Autor: Branko Pavlović

Izvor: Poslovni savjetnik br.101, str.32. i 33.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox