PRIJENOS VOĐENJA OBITELJSKE TVRTKE NA NASLJEDNIKE

28/02/2019

Ovo je pitanje vrlo važno ne samo za vašu obitelj, već i za širu zajednicu poglavito za vaših 50 radnika. Zašto radimo čitav život? Želje i ciljevi koje smo imali ili smo si ih postavljali, a koji su nas vodili tijekom karijere, uvijek su u određenoj mjeri sadržavali i viziju što na kraju kada zbog objektivnih okolnosti odlaska u mirovinu ili pak bolesti moramo vođenje posla, tvrtke prepustiti nekom drugom.


Neki poduzetnici sanjaju o prilici kada će moći uživati u putovanjima, beskrajnim partijama karata s društvom, čuvanju unuka…..,zadovoljni jer je njihov životni projekt stabilna uspješna tvrtka u rukama njihove djece koji nastavljaju poslovanje. Ipak u većini slučajeva mnogi poduzetnici ne dočekaju takovo razvijanje događaja.

U okolnostima kada vrlo odgovorno želite postupiti, prepustiti vođenje obiteljske tvrtke svojim mlađim članovima obitelji, vrlo je važno da to činite u dogovoru s njima. Kako imate troje djece važno je znati koja su njihova očekivanja u odnosu na vlastite funkcije u budućem uređenju njihovih odnosa. Nije nevažno znati procijeniti tko je od njih nasljednika najviše „vezan“ i privržen za obiteljsko poduzetništvo i nastavak poslovanja te ima li liderskih sposobnosti? Na koji način žele doprinositi razvoju tvrtke i na koje načine bi trebali donositi odluke od važnosti za tvrtku u konačnici i za njih same?

 

Autor teksta: Stipe Šola

Izvor: Poslovni savjetnik br. 119

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

 

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_119_low_35.pdf501.8 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox