Cijene nafte kliznule na 88 dolara za barel

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima nadomak razini od 88 dolara za barel nakon što su pojačane zabrinutosti u vezi s dužničkom krizom u eurozoni zasjenile veliki pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama u prošlom tjednu.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju pale su na američkom tržištu 44 centa na 88,18 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 34 centa, te se barelom trgovalo po 91,86 dolara.

Ulagači su oprezni nakon što je agencija Moody’s upozorila da bi mogla sniziti kreditni rejting Španjolske. Europski lideri okupljaju se tijekom dana u Bruxellesu na dvodnevnom summitu, na kojem će pokušati dogovoriti iduće korake u borbi protiv krize.

Tržište danas ponovno proučava jučerašnje tjedno izvješće američke vlade o zalihama, za koje smatram da zapravo baš i nije poduprlo cijene - dodao je analitičar Credit Agricolea Christoophe Barret.

Izvješće je pokazalo pad zaliha sirove nafte za čak 9,9 milijuna barela, dok su zalihe derivata, uključujući i lož ulje, porasle za 1,1 milijun barela. Zalihe benzina uvećane su za 800 tisuća barela. (Hina/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox