Sindikati zahtijevaju da se stranke hitno izjasne o raspisivanju referenduma

Hrvatska udruga sindikata (HUS) traži od političkih stranaka da joj kroz desetak dana jasno odgovore jesu li spremni izmijeniti rigidni zakonski okvir za raspisivanje referenduma, te će pozvati građane da ne glasuju za stranke koji odbiju ili ignoriraju taj zahtjev.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević podsjetio je na sporazum sindikalnih središnjica s Vladom iz studenog prošle godine, kojim je dogovoreno da će se zajedno s referendumom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji raspisati referendum o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma - po novim pravilima referendum bi se morao raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača (dosad 10 posto registriranih birača), a vrijeme za prikupljanje potpisa bilo bi 30 dana (dosad 15 dana).

Tražimo od svih stranaka, i pripadnica vladajuće koalicije kao i Kukuriku koalicije, da nam nedvosmisleno odgovore hoće li potpisani sporazum provesti u djelo, rekao je Matijašević dodavši kako su HUS-u to dosad potvrdili samo Hrvatski laburisti - stranka rada.

Predstavničku demokraciju treba korigirati

Matijašević je pojasnio da je pitanje referenduma naročito važno u vrijeme pojave globalnih društvenih pokreta koji okupljaju sve više ljudi nezadovoljnih funkcioniranjem modela predstavničke demokracije, koji je dominantna neoliberalna ekonomija podvrgnula interesima krupnog kapitala.

Nedostatke modela predstavničke demokracije stoga treba korigirati instrumentima neposredne demokracije poput referenduma koji će omogućiti građanima izravno izjašnjavaje o pitanjima od njihova neposrednog interesa, kaže Matijašević. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox