Porezi

Iz sadržaja izdvajamo:

Oporezivanje dohotka sportaša i plaćanje doprinosa

• Oporezivanje sportaša prema međunarodnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i plaćanje doprinosa

• Sportska dionička društva, sportske udruge i sportaši u sustavu PDV-a

• Osobe koje nisu redovni porezni obveznici i koji su registrirani samo za potrebe PDV-a

• Plaćanje PDV-a na sportska događanja

• Oporezivanje transfera sportaša

• Sportska dionička društva, sportaši i sportske udruge u sustavu poreza na dobit

Odlučujući se za pisanje ove knjige, autori su postavili pitanje: "Kome je ova knjiga namijenjena i kakvu poruku i/ili pomoć ona nosi svojim korisnicima u njihovu svakodnevnom životu?" Na prvi dio pitanja odgovor je jednostavan - knjiga je namijenjena svim pravnim i fizičkim osobama jer svi na neki način i u nekim iznosima plaćaju porez. Narod kaže "da je porez neizbježan kao i smrt".

 

 

Izvor: www.nn.hr

>>> NARUČI KNJIGU

 

Kako provesti poreznu reformu i potaknuti gospodarski rast? što bi svaki hrvatski porezni obveznik trebao znati?
Na početku ovog kratkog, ali mudrog i jezgrovitog izdanja, autori ističu: «Hrvatski porezni sustav je komplicirani promašaj koji koći rast zemlje i istovremeno omogućuje onima s dobrim političkim vezama da manipuliraju sustavom kako bi dobili posebne privilegije koje nisu dostupne običnim radnicima i poduzećima. Sve ovo rezultira velikim interesom za reformu koja bi omogućila prijelaz k jednostavnijem i pravednijem porezu – flat taxu.»
 

"Porezi su cijena civilizacijskog napretka". Ta poznata rečenica Olivera Wendella Holmesa napisana je nad ulazom u zgradu američke Porezne uprave u Washingtonu, D.C, ali način na koji se porezi ubiru i troše uvelike određuje je li društvo bogato ili siromašno, jesu li ljudi slobodni ili nisu te, najvažnije, prevladava li u društvu dobro ili zlo.

Svrha je ove Zbirke propisa o posebnim porezima (trošarinama) upoznati zainteresirane osobe, a napose carinske službenike i porezne obveznike s ukupnim hrvatskim trošarinskim zakonodavstvom. Sad je to objedinjeno na jednome mjestu s urednički pročišćenim tekstovima.

 

Zbirka sadrži osim temeljnih propisa i tzv. druge posebne propise koji pobliže ili izravno određuju primjenu i provedbu trošarinskih propisa u carinskoj i tuzemnoj praksi te mišljenja Porezne i Carinske uprave Republike Hrvatske.

Čitatelji će iz ove knjige saznati da su posebni porezi, akcize ili trošarine jedan od najstarijih poreznih oblika. Njima se najčešće oporezuju alkohol, energenti i duhan, a od države do države postoje trošarine i na čitav niz drugih proizvoda. Uvode se prije svega zbog fiskalnih, socijalnih, zdravstvenih i ekoloških razloga. Prednost trošarina pred drugim porezima jest jednostavnost ubiranja, mali broj poreznih obveznika i izdašnost prihoda.

 

Izvor: www.ijf.hr

Porezni obveznici, u srpnju 2009. godine iz tiska će izići novi Opći porezni zakon. Iskoristite priliku i pravovremeno se upoznajte s činjenicom da imate jednaka prava u zaštiti svojih interesa kao i porezno tijelo i novostima koje donosi novi OPZ, uključujući pored ostalog uređenje elektroničke obrade podataka korištenjem suvremenih dostignuća informacijsko-komunikacijske tehnologije te usklađivanje hrvatskoga poreznog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije radi priprema Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Uniji.

Vodič kroz europske direktive o porezu na dodanu vrijednost sadrži cjelovit pregled važeće zakonske regulative (do travnja 2010.) vezane uz porez na dodanu vrijednost (PDV) na području Europske unije.

Predgovor

Rječnik

Poglavlje 1. Načelo neovisnost

Poglavlje 2.Tradicionalne transakcijske metode

Poglavlje 3.Ostale metode

Poglavlje 4. Administrativni pristup izbjegavanju i razrješavanje sporova o transfernim cijenama

Poglavlje 5. Dokumentacija

Poglavlje 6. Naknade vezane za nematerijalnu imovinu

Poglavlje 7. Posebne naknade za usluge unutar grupe

Poglavlje 8. Dogovori oko podjele troškova

 

DODATAK: Preporuka Vijeća za utvrđivanje transfernih cijena između povezanih društava

 

Prilog

Stranice

Newsletter

Hosted by Mydataknox