Kosor: Ako riješimo pitanje i sudbinu jednog branitelja i civila, učinili smo korak naprijed

Premijerka od susreta s Tadićem očekuje pomake u rješavanju pitanja nestalih branitelja i civila za kojima se traga već 19 godina. Razgovori s vukovarskim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata imaju smisla samo ako se prihvate sugestije izravnih stradalnika - Dragutin Glasnović.

S tim u vezi ima nekih naznaka, a pravi trenutak je da te podake iznesemo sutra, nakon sastanka s gospodinom Tadićem i predstavnicima Udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila. Mnoge obitelji, nažalost, nestaju, mnogi roditelji su u međuvremenu i umrli, a nisu dobili odgovor gdje su njihova djeca. Sutrašnji razgovori vjerujem da će konačno pomoći da svi zajedno riješimo ta pitanja - rekla je predsjednica vlade.

O najavljenim prosvjedima HSP-a odgovorila je kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali u okvirima zakona i Ustava.

Premijerka je u Požegi obišla pogone drvoprerađivačke tvrtke "Spin Valis".(Hina)


Vukovar: ZPH o posjetu Tadića

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) Vukovarsko-srijemske županije smatra da sutrašnjim posjetom srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića Vukovaru tek počinju razgovori o bitnim pitanjima koja od Domovinskog rata opterećuju taj grad, priopćila je ta zajednica.

Dugo smo očekivali da se to dogodi - ističe se u priopćenju te dodaje kako se nadaju da će posjet Borisa Tadića pokrenuti brže rješavanje pitanja zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu, nadoknade ratne štete, međudržavnog razgraničenja te procesuiranja ljudi koji su uništavali Vukovar, a sada su na slobodi u Srbiji.

Vukovarsko-srijemski ZPH ističe kako se, međutim, jasno mora naglasiti tko je agresor a tko žrtva Vukovara te napominje kako su građani Srbije godinama dobivali neobjektivna izvješća o događajima u Vukovaru 1991. godine.

Pokušaji razgovora s vukovarskim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata imaju smisla samo ako se prihvate sugestije izravnih stradalnika - navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik ZPH Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Glasnović.(Hina)

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox