Analiza stručnjaka za komunikaciju Ante Mihaljevića: Komunikacijski genij iza globalnog uspjeha Baby Lasagne

Biti svoj kad su sve oči javnosti uprte u tebe nije nimalo lako, zna to naš Baby Lasagna. Njegov uspjeh nije samo pobjeda na Dori i osvojeno drugo mjesto na Eurosongu. Njegov najveći komuniakcijski uspjeh je to što je ostao svoj. Upravo takvim stavom osvojio je mnoge.

Njegov pristup karakterizirala je besprijekorna mješavina humora, jednostavnosti, poniznosti, autentičnosti i transparentnosti.” - i upravo u tome leži njegov komunikacijski genij. U svojoj analizi komunikacijski stručnjak za prodaju i odnose Ante Mihaljević za portal Lifebuzz.hr  analizirao je komunikacijski fenomen Baby Lasagne i otkrio što je u njegovoj komunikaciji s javnostima toliko genijalno da je u kratkom vremenu dobio toliku medijsku pozornost, stotine tisuća novih pratitelja na društveni mrežama i milijune pregleda, te postao miljenik nacije i svijeta.

 

Način na koji je Baby Lasagna komunicirao s publikom bio je ključan za njegov globalni uspjeh, istaknuo je Ante MIhaljević.

 

  • Baby Lasagna majstorski je koristio različite komunikacijske platforme kako bi komunicirao s publikom. Njegova sposobnost prenošenja poruka njegova neposrednost, emocije i vrijednostima koje je autentično i iskreno komunicirao, doprinijela je stvaranju odanih i strastvenih obožavatelja. Ova izravna komunikacija potaknula je osjećaj zajedništva i pripadnosti među svima nama, što je i pojačalo njegov doseg i utjecaj na globalnoj razini, posebice na društvenim mrežama koje su ga “bodrile” cijelo vrijeme.

 

Komunikacijska strategija Baby Lasagne doista je imala revolucionarne aspekte. Revolucija je u tome što je bio - normalno svoj - a to danas, složit ćete se, nije lako. Za Mihaljevića njegova genijalnost u komunikaciji bila je kombinacija humora, jednostavnosti, poniznosti, autentičnosti i transparentnosti. Gotovo sve te karakteristike proizašle su iz iskrenog i otvorenog stava - a to je ponekad najteže.

 

  • Njegov pristup karakterizirala je besprijekorna mješavina humora, jednostavnosti, poniznosti, autentičnosti i transparentnosti. Društvene medije nije koristio samo za emitiranje poruka, već i za započinjanje razgovora, odgovaranje na komentare obožavatelja i dijeljenje sadržaja iza kulisa koji ga je prikazao u pravom svjetlu - kao jednog od nas. Ova razina angažmana možda je i bila pomno planirana, ali se činila spontanom, stvarajući dojam nefiltriranog pristupa njegovom životu. Iskreno komuniciranje koje je odražavalo njegovu osobnost i, reklo bi se, strateško stvaranje viralnog sadržaja bili su ključni u izbjegavanju pogrešnih koraka i održavanju pozitivnog imidža u javnosti.

Najčešće zamke u komunikaciji, na koje se poznate osobe poskliznu prema Anti Mihaljeviću su pretjerano obećavanje, a nedovoljno ispunjavanje, bavljenje kontroverznim temama bez jasnog stava i neprilagođavanje jedinstvenoj publici onog kanala na kojem komuniciraju. Također pogrešna procjena tona ili konteksta također može dovesti do negativne reakcije, kao i komunikacijski  gafovi koji vrlo često postanu i ostanu tema na društvenim mrežama i u medijima.

  • Druga česta pogreška je ne dosljednost, gdje poruke ili ponašanje javne osobe nisu u skladu s njihovim ustaljenim brendom ili vrijednostima. Ova nedosljednost može narušiti povjerenje i lojalnost među fanovima. Kod Marka smo mogli primijetiti vrlo dosljedan stil od prvog nastupa. Nije se prodao, ostao je svoj, mudar, produhovljen, prodoran, a skroman. Ključ uspjeha Baby Lasagne bilo je nekoliko strateških komunikacijskih trenutaka, kao što su interaktivni momenti uživo u kojima je izravno komunicirao s obožavateljima, ekskluzivni sadržaj iza kulisa zbog kojeg su se pratitelji osjećali posebnima i pravovremeni odgovori na trendovske teme zbog kojih je bio relevantan u očima javnosti.

 

Dva trenutka u komunikaciji Baby Lasagne Ante Mihaljević posebno je istaknuo.

 

  • Prvi je kad ga je nagazio Neven Ciganović u jednom razgovoru odmah nakon pobjede na Dori. Marko je pokazao izvrsnu pribranost, skromnost, ali i britkost. Nije dao na sebe, a dozvolio je sugovorniku da (koliko je do Marka bilo) dostojanstveno drži suprotnu poziciju. Drugi trenutak odnosi se na njegovo autentično, nenametljivo i simpatično ispovijedanje vlastite vjere. U vremenu kad nije funky i cool isticati svoje kršćanstvo, kad bi s obzirom na okolnosti mnogi od njega očekivali da mu slava udari u glavu, on je ostao pribran i krotak. Pa čak i u onoj situaciji s jednim našim nogometašem koji nije razumio priču do kraja. Posebno me oduševio ovom reakcijom prema premijeru i nagradi gdje je tako gospodski ostao suzdržan, mudar, plemenit, prizeman, a tako Kristov.

 

 

Baby Lasagna uspješno je prodao na tisuće majica, čarapa i ostalog 'mercha', a evo ovih dana i sve ulaznice za koncerte koje je najavio. Ante Mihaljević za njegov prodajni uspjeh istaknuo je upravu tu komunikaciju i izgrađene odnose.

 

  • Mladi ljudi mogu birati. I biraju. A kad biraju, sve češće se odlučuju za simbole koji predstavljaju njihove vrijednosti. Vjerujem da se ovdje dogodilo upravo to, barem kod inicijalnih trendsettera, da su ga prepoznali kao jednog od njih, ako ne i kao jednog od uzora te su to odlučili iskazati kupnjom tih artikala. Naravno da postoji stanoviti dio kupaca koji slijede trend bez da promišljaju o dubljim slojevima poruke koju taj trend promovira. Metoda komunikacije bila je ključna za uspješnu prodaju mercha Baby Lasagne. Konzistentno komunicirajući sa svojom publikom i promovirajući robu na zabavan, privlačan i nenametljiv način, obožavatelje je pretvorio u kupce. Ovaj pristup ne samo da je potaknuo prodaju, već je i ojačao emocionalnu vezu između Baby Lasagne i njegove publike. A ona mu je to vratila na najbolji mogući način - kupovinog svega što je on predstavio.

Zanimljivo će biti u naredno vrijeme vidjeti u koje sve prodajne kampanje će se Baby Lasagna pojaviti, koje kompanije će ga angažirati za reklame i gdje će se sve pojavljivati. Prema onome što smo do sad vidjeli, vjerujemo da će to biti mudro odabrane suradnje za brendove koji se poklapaju s njegovim vrijednostima.

 

Njegove komunikacijske principe , istaknuo je Ante Mihaljević za Lifebuzz.hr, možemo primijeniti svi na svakodnevni život i rad tako što ćemo se fokusirati na autentičnost, angažman i dosljednost.

  • Kad si iskren u interakciji to gradi povjerenje i odnos. Prisutno, empatično slušanje potiče osjećaj povezanosti i zajedništva. U profesionalnim okruženjima ova načela mogu poboljšati timski rad, odnose s klijentima i osobno brendiranje, što u konačnici dovodi do jače i učinkovitije komunikacije.

(ps/sm)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox