Rast industrijskog, pad craft piva

Uoči ljetne sezone, a naročito ako je riječ o godini kada se održava neko veliko nogometno natjecanje, vrlo je oportuno vrijeme kada se može doći do pravih i iskrenih stavova "pivopija" o tome kako i koliko konzumiraju ovo popularno piće te koje su im omiljene varijacije kojih iz godine u godinu ima sve više.


Zanimljivo je pritom da je općenito pitanje o konzumaciji pokazalo značajan pad. Naime, dok je u istraživanju iz 2021. godine bilo 79% konzumenata piva, taj je broj u ovoj godini pao na 71%.

Smanjen je i broj svakodnevnih konzumenata, s 10% na 6%, dok je broj onih koji pivo piju nekoliko puta tjedno ostao na 26%, a nešto manjih 20% ovo piće konzumira jednom tjedno u obje promatrane godine. Četvrtina konzumenata, njih 25%, pivo pije nekoliko puta mjesečno te ih je 2% više nego 2021., a za 3% je rastao i broj onih koji pivo piju jednom mjesečno pa ih je sada 12%. Svaki deseti konzument popije pivo nekoliko puta godišnje (10% u obje godine).

Konzumacija kod kuće (svoje ili kod prijatelja, rođaka) najčešće je mjesto gdje se pije pivo, što kao svoj odgovor ističe 65% ispitanih konzumenata piva (2% više nego u prethodnom istraživanju), a isto toliko je rasla i konzumacija izvan kuće (kafić, pivnica, restoran i sl.) gdje pivo pije 22% njih. Da podjednako konzumiraju i kod kuće i izvan kuće ističe pak 13% konzumenata te ih je 5% manje nego 2021. godine.

Jedno od osobito zanimljivih pitanja je konzumacija piva velikih proizvođača tzv. industrijskog piva u odnosu na konzumaciju piva craft pivovara. Ovogodišnje istraživanje donijelo je napredak za industrijsko pivo koje preferira 76% konzumenata piva, što je za 4% više nego prije tri godine, dok je craft pivo prvi izbor za 9% potrošača te ih imamo 2% manje nego u ranijem istraživanju. Da piju podjednako i industrijsko i craft pivo kaže 15% potrošača piva, što je 2% manje nego u 2021.

Lager ili pilsner povećao je svoju prednost te je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73% konzumenata ili 5% više nego u prethodnom istraživanju. Daleko na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12% potrošača u obje promatrane godine, a jednako tako nije bilo promjena ni kod konzumacije ale piva koje preferira 6% potrošača. Pivo se često dijeli i po boji pa smo upitali i za konzumaciju tamnog piva čija je popularnost u zadnje tri godine pala s 9% na 4%, dok je pšenično pivo ostalo na 4% udjela. Bezalkoholno pivo preferira svega 1% konzumenata piva.

Istraživanje su tijekom travnja 2024. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

IZVOR: Ja TRGOVAC  (PS/SM)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox