Nakon investiranja 44,5 milijuna eura u pet godina, MHP odabrao Hrvatsku za nastavak investicija u prehrambenu industriju

29/08/2024

MHP, međunarodna prehrambena i agrotehnološka kompanija koja ima preko 32.000 zaposlenika i svoje proizvode izvozi u više od 70 zemalja diljem svijeta, u Hrvatsku je od 2019. godine, od kada je prisutna na tržištu kroz vlasništvo nad Perutninom Ptuj i PP Pipo Čakovec, ukupno investirala 44,5 milijuna eura.


Predstavnici MHP-a na čelu s Yuriyem Kosyukom, osnivačem i glavnim izvršnim direktorom MHP-a prezentirali su dosadašnje investicije kompanije u Hrvatsku predstavnicima Vlade RH na čelu sa g. Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Vlade RH te su pritom potvrdili zainteresiranost za nastavak investicija u podizanje kapaciteta domaće poljoprivrede i prehrambene industrije te jačanje održivosti proizvodnje hrane u zemlji.

MHP je ove godine dodatno pojačao investicije u Hrvatsku. Preuzeta je kompanija Toni, jedna od vodećih domaćih tvrtki u području otkupa, sušenja i skladištenja žitarica, a MHP je Hrvatsku odabrao i za otvaranje potpuno novog proizvodnog pogona za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Proizvodni pogon kojim će upravljati nova kompanija MHP Pet Food osnovana u Hrvatskoj počet će s radom 2026. godine, vrijednost ukupne investicije je 40 milijuna eura, a otvorit će 200 novih radnih mjesta. Proizvodni pogon će biti smješten u blizini Zagreba, nedaleko od postojećih pogona u vlasništvu Perutnine Ptuj koji će osiguravati kvalitetnu sirovinu za preradu. MHP u prvoj fazi planira proizvoditi 20.000 tona mokre hrane za ljubimce, a nakon toga povećati kapacitet na 35.000 tona godišnje od 2028. godine. Ovaj pogon bit će prvi takav pogon za proizvodnju mokre hrane za ljubimce u Hrvatskoj, a bit će opremljen najmodernijom tehnologijom s visokom razinom automatizacije i najvišim standardima kvalitete. Ovaj proizvodni pogon je važan novi korak u vertikalnoj integraciji MHP-ove proizvodnje, a MHP u segmentu proizvodnje mokre hrane za kučne ljubimce vidi veliku mogućnost za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

Ukrajina i Hrvatska imaju ratno iskustvo, hrvatski narod podržava i pomaže Ukrajince u ratu protiv ruske agresije i Ukrajinci su zahvalni na tome. Ukrajinski i hrvatski narod dijele iste vrijednosti, zato je MHP kao tvrtka ukrajinskog duha i međunarodnih razmjera investirala i želi nastaviti investirati u Hrvatsku, izjavio je Yuriy Kosyuk, osnivač i glavni izvršni direktor MHP-a.

MHP u Hrvatskoj razvija i projekt proizvodnje pilića na području Siska koji ima potencijal gospodarski potaknuti to područje zemlje i povećati izvozni kapacitet domaće prehrambene industrije. Prema iskustvu kompanije MHP, takvi projekti značajno doprinose pozitivnim promjenama u gospodarstvu regije u kojoj se razvijaju. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox