Grad Zagreb investira 200 milijuna eura u 80 novih tramvaja

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva KONČAR-Električna vozila Josip Ninić potpisali su Ugovor o isporuci novih 20 niskopodnih tramvaja za ZET. 


Ponosan sam što potpisujemo ugovor za dodatnih 20 tramvaja, uz već 20 koji su u proizvodnji, jer će ovo biti prvi novi tramvaji na zagrebačkim tračnicama nakon punih 15 godina, a prve očekujemo već do proljeća sljedeće godine. Uz to, Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji tramvaje proizvodi u svom gradu od strane domaćeg proizvođača, rekao je gradonačelnik Tomašević čestitavši KONČARU što su bili najbolji na međunarodnom natječaju.

Na ovome nećemo stati i do kraja godine ZET će raspisati natječaj za 40 dužih niskopodnih tramvaja, vrijednosti oko 120 milijuna eura. To je ukupno 200 milijuna eura investicije u nove tramvaje nužne za unapređenje javnog prijevoza te kvalitetnije i pouzdanije vožnje koju Zagrepčani zaslužuju, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Novi niskopodni tramvaji bit će moderni, udobni u vožnji te prilagođeni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Imat će kapacitet za 115 putnika, platformu za ulaz invalidskih kolica te USB priključke na minimalno 10 mjesta u putničkom prostoru te će zadovoljiti sve druge međunarodne standarde, objasnio je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.

Predsjednici Uprava KONČARA i KONČAR – Električnih vozila, Gordan Kolak i Josip Ninić zahvalili su Gradu Zagrebu i ZET-u na dugogodišnjoj suradnji koja im omogućava vidljivost na međunarodnoj sceni kao i stabilnost u poslovanju.

Reference i ostvarenost na domaćem tlu predstavljaju najvažniji preduvjet za izvoznu konkurentnost, a KONČAR to na primjeru tramvaja može potvrditi i izvozom 14 niskopodnih tramvaja u Latviju, istaknuo je predsjednik Uprave KONČARA, Gordan Kolak.

Tramvaji koji su postali i zagrebački simbol i jedan od tehnički najsloženijih hrvatskih proizvoda pravi su primjer sinergije lokalne zajednice i domaće industrije kojoj ćemo težiti i dalje, zaključio je predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila, Josip Ninić.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox