DOK-ING otvorio ured u Kijevu, osnažujući obnovu i oporavak Ukrajine

DOK-ING, vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za robotske i autonomne sustave, jučer je svečano otvorila svoj novi ured u Kijevu, u Ukrajini. Visoki politički dužnosnici, uključujući hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ukrajinske prve potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Julije Sviridenko kao i predstavnici diplomatskog zbora, međunarodnih i nacionalnih nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija kao i tvrtki uključenih u napore obnove i opravka Ukrajine, prisustvovali su svečanom otvaranju.


Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a, prilikom svečanog otvaranja ureda u Kijevu je izjavio: Otvaranje našeg ureda u Kijevu veliki je korak u našoj povijesti jer njime dodatno produbljujemo našu kontinuiranu potporu Ukrajini i našu snažnu vjeru u potencijal bilateralne suradnje. Naš jedini cilj kada smo krenuli na ovo putovanje prije trideset godina bio je spasiti ljudske živote. Sada izravno donosimo tu našu filozofiju u Ukrajinu: "Nemojte slati čovjeka da radi posao stroja!" Nastavit ćemo podupirati ukrajinske napore za razminiranje i proširiti svoje djelovanje u Ukrajini i na dodatna područja kao što je zaštita kritične infrastrukture. Također, namjeravamo surađivati ​​s ukrajinskom obrambenom industrijom na razvoju novih tehnologija od kojih će imati koristi obje naše nacije.

„DOK-ING Ukraine“ djelovat će kao središte za suradnju, olakšavajući komunikaciju između DOK-ING-a, ukrajinskih vlasti, inozemnih državnih i nevladinih dionika, lokalnih partnera te svih ostalih zainteresiranih strana.

DOK-ING, svjetski poznat po svojim naprednim robotskim sustavima za razminiranje, je od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. isporučio već 45 robotskih sustava za razminiranje Ukrajini, pomažući u razminiranju gotovo 12 milijuna četvornih metara zemljišta - pritom neutralizirajući više od 5600 minsko-eksplozivnih sredstava i drugih eksplozivnih ostataka rata — sve bez ijedne žrtve.

Do kraja 2024. godine, u Ukrajini će biti aktivno ukupno 67 DOK-ING-ovih robotskih sustava za razminiranje, pri čemu će ujedno biti osposobljeno više od 200 stručnjaka za njihovo rukovanje i održavanje.

Naš cilj ostaje isti bilo da se borimo s požarima, razminiramo ili štitimo kritičnu infrastrukturu: čuvamo ljudske živote i okoliš. Svjesni smo što je sve potrebno za gospodarsku i svaku drugu obnovu države nakon katastrofalnog rata. Nažalost, i Hrvatska je, kao i Ukrajina, bila žrtva neviđene agresije. Znamo sve izazove kroz koje sada prolaze Ukrajinci, ali isto tako znamo da je oporavak moguć uz prave partnere, alate i odlučnost, nastavio je Majetić.

PREMIJER PLENKOVIĆ PRISUSTVOVAO OTVORENJU DOK-ING-OVOG UREDA U UKRAJINI

Premijer Andrej Plenković istaknuo je važnost DOK-ING-a u kontekstu razminiranja Ukrajine: Mine su jedan od glavnih uzročnika stradavanja, ne samo tijekom ratnih djelovanja, nego i desetljećima nakon rata. Hrvatska je prošla kroz sličan problem i iako je naš rat trajao do 1995., još uvijek radimo na potpunom razminiranju do 2026. godine. Razminiranje je izuzetno kompleksan problem, a DOK-ING svojim iskustvom i inovacijama može značajno doprinijeti Ukrajini u rješavanju ovog izazova. - zaključio je premijer Plenković i nadodao: Mislim da ovaj specifični set vještina, znanja i iskustva koji DOK-ING ima jest zaista jedinstven jer ste jedni od globalnih lidera u svojem području rada, a pogotovo po pitanju „unmanned“ robotskih sustava za razminiranje.

Također je naglasio kako otvaranje ureda DOK-ING-a u Kijevu doprinosi bilateralnim odnosima Hrvatske i Ukrajine te kako će ovaj ured poboljšati trgovinsku razmjenu između dviju zemalja.

Hrvatska će nastaviti podržavati aktivnosti DOK-ING-a u Ukrajini na svaki mogući način. - zaključio je Plenković.

DOK-ING I A3TECH: INOVATIVNI PARTNERI U OBNOVI UKRAJINE – NOVI SUSTAVI, KLJUČNA TEHNOLOGIJA I VIZIJA ODRŽIVE BUDUĆNOSTI

Ukrajinska prva potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Julija Sviridenko pohvalila je doprinos DOK-ING-a u razminiranju Ukrajine te naglasila važnost lokalizacije proizvodnje: Razminiranje je preduvjet gospodarskog oporavka Ukrajine, a uz pomoć DOK-ING-a prošle godine smo vratili u upotrebu 200 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je velik dio razminiran upravo DOK-ING-ovim robotskim sustavima.

DOK-ING je u partnerstvu s A3TECH, ukrajinskom tvrtkom, koja igra ključnu ulogu u održavanju i servisiranju već isporučenih DOK-ING-ovih sustava. Osim toga, već su samostalno u Ukrajini sklopili jedan DOK-ING-ov MV-4 i pet MV-10 robotskih sustava ove godine, s još tri MV-10, koja će biti predana ukrajinskom SSTS-u (State Transport Special Service do kraja listopada.

U iduće dvije godine, DOK-ING planira proširiti svoje istraživačke i razvojne aktivnosti u Ukrajini, pri čemu želi biti dio rješenja za održivu i prosperitetnu ukrajinsku budućnost. DOK-ING će također proširiti svoje aktivnosti u Ukrajini izvan sektora razminiranja, uključujući zaštitu kritične infrastrukture i suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom.

DOK-ING-OVA DONACIJA UKRAJINI

Na nedavno održanom GLOBSEC Forumu u Pragu, DOK-ING-u je pripala čast donirati jedan MV-4 robotski sustav za razminiranje Ministarstvu obrane Ukrajine (Posebnoj državnoj službi za transport - SSTS), čime je postao prva privatna tvrtka koja je to učinila bez ikakvog vanjskog financiranja.

Robotski sustav za razminiranje MV-4, poznat po vrhunskoj tehnologiji i učinkovitosti neutraliziranju mina i ostalih minsko-eksplozivnih sredstava, pomoći će ukrajinskim timovima za razminiranje u njihovom presudnom radu na zaštiti života civila – što je preduvjet za povratak Ukrajinaca njihovim domovima i ponovnoj uspostavi gospodarskog i društvenog života lokalnih zajednica. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox