Osnovana Hrvatska udruga data centara

Na danas održanoj konferenciji za medije u Zagrebu predstavljena je Hrvatska udruga data centara (HRDCA), čiji je cilj jačanje i razvoj industrije data centara te pratećih poslovnih aktivnosti. Udruga će se baviti promicanjem, razvojem i unapređenjem stručnih djelatnosti unutar područja informatičke infrastrukture i poslovanja, a djelovat će i na području razvoja telekomunikacijske infrastrukture, poslovnog razvoja ICT tržišta te stvaranja poticajnog okruženja za tehnološki razvoj.


Također, Udruga će raditi na jačanju digitalne i tehnološke pismenosti, uz poseban fokus na doprinos jasnijoj regulativi s ciljem daljnjeg razvoja industrije. HRDCA je osnovana na inicijativu predstavnika tvrtki Digital Realty, Vertiv i DataBox.

Hrvatska se u svijetu data centara pozicionirala kao ključni strateški gateway za pružanje usluga na tržištu jugoistočne Europe. Očekuje se da će u narednim godinama doći do značajnog rasta u izgradnji data centara, s obzirom na to da vodeći pružatelji usluga, OTT medijske platforme i mreže za isporuku sadržaja nastoje proširiti svoju prisutnost i postati decentraliziraniji u ovoj regiji. To će omogućiti korisnicima u Hrvatskoj i širem području, koje obuhvaća više od 60 milijuna stanovnika, poboljšanu latenciju i bolje performanse usluga.

Tržište data centara u EU 2023. godine procijenjeno je na 51,75 milijardi eura, a očekuje se da će dosegnuti 114 milijardi eura do kraja 2030. godine, uz godišnju stopu rasta od 11,9%. Ovaj rast potiče sve veća potražnja za cloud uslugama, edge računalstvom i digitalnom transformacijom poslovanja, istaknuo je Goran Đoreski, predsjednik HRDCA. Također je napomenuo da se predviđa kako će IT sustavi 2027. godine obraditi gotovo 300 zetabajta podataka te da će više od 2/3 svjetske populacije, skoro 5,4 milijarde ljudi, imati pristup internetu.

Martin Madlo, predsjednik austrijske udruge data centara, izjavio je: Podatkovni centri okosnica su novog digitalnog svijeta. Oni pokreću male i velike tvrtke, podržavaju ključne operacije vlada i olakšavaju svakodnevnu digitalnu interakciju milijuna ljudi. No, podatkovni centri nisu samo tehnološka potreba – oni su ključ za inovacije, gospodarski rast i društveni napredak. Madlo je govorio i o važnosti povezivanja i suradnje između hrvatske i austrijske udruge te o perspektivama daljnjeg razvoja.

U panel raspravi, u kojoj su sudjelovali Igor Grdić (dopredsjednik HRDCA i regionalni direktor CEE Vertiv), Filip Olujić (dopredsjednik HRDCA i direktor DataBox) te Goran Đoreski (predsjednik HRDCA, direktor Digital Realty), osnivači Udruge osvrnuli su se na povezanost AI tehnologija i data centara te na ostvarivanje cilja klimatske neutralnosti do 2030. godine.

Prema industrijskim izvješćima, predviđa se da će globalno tržište podatkovnih centara rasti CAGR-om od 10,2% od 2023. do 2030., s procijenjenom vrijednošću većom od 300 milijardi dolara do 2030. godine.

Dok svijet svjedoči brzom napretku u digitalnoj transformaciji, industrija podatkovnih centara postaje temeljni nositelj ove transformacije zahvaljujući značajnim ulaganjima, globalnim tržišnim trendovima i usponu najsuvremenijih tehnologija, posebice umjetne inteligencije (AI). Ova sinergija između umjetne inteligencije i podatkovnih centara imat će ključnu ulogu u pokretanju inovacija i održavanju konkurentske prednosti Hrvatske u globalnom digitalnom gospodarstvu. Kako podatkovni centri postaju ključni za svaki aspekt globalnog gospodarstva, održivost se također pojavljuje kao prioritet. Ova poboljšanja pridonijet će ne samo lokalnom gospodarstvu, već i ambicijama Hrvatske da bude predvodnik digitalne revolucije, izjavio je Igor Grdić, dopredsjednik HRDCA.

Hrvatska udruga data centara (HRDCA) osnovana je s ciljem okupljanja i unapređenja industrije podatkovnih centara u Hrvatskoj, no ideja nam je biti pozitivan primjer i susjednim zemljama. Naša misija je poticati razvoj modernih, sigurnih i energetski učinkovitih podatkovnih centara koji će podržati digitalnu transformaciju gospodarstva, od malih poduzeća do velikih organizacija. Kroz suradnju s ključnim dionicima, HRDCA će se zalagati za usvajanje najnovijih tehnologija, jačanje regulative te edukaciju i umrežavanje stručnjaka. Hrvatska ima mnoštvo stručnjaka i vjerujemo da će HRDCA postati središnja platforma za razmjenu znanja i inovacija u ovom važnom sektoru, čineći Hrvatsku konkurentnom na globalnom tržištu digitalnih usluga, naglasio je Filip Olujić, dopredsjednik HRDCA.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox