Treba li Hrvatskoj RECOM?

Okrugli stol "Treba li Hrvatskoj RECOM" održan je u Zagrebu u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UHDVDR) s namjerom da branitelji, povjesničari, novinari, predstavnici civilnog društva i institucija razmijene mišljenja o inicijativi za osnivanje RECOM-a - nevladine regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na teritoriju bivše SFRJ.

Predstavnik organizatora Krunoslav Samošćanec rekao je, pozdravivši skup, da je interes Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata pratiti rad RECOM-a i na temelju dokumenata koje je prihvatila svojim članstvom u Svjetskoj veteranskoj organizaciji (WVF) i koji promiču nenasilje, mirotvorstvo i zaštitu žrtava. Sve inicijative su dobrodošle ako ne zadiru u temelje i dostojanstvo Domovinskog rata, naglasio je, dodavši da će odluku o mogućem pristupu Koaliciji za RECOM donijeti sabor udruge.

Voditeljica skupa Ljiljana Canjuga, koja je otvorila skup, rekla je da se većina pozvanih nije odazvala, a nitko od pozvanih iz državnih ili javnih ustanova osim predstavnika ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Interes nije pokazala ni većina medija, dodala je.

Teme najavljene za raspravu na skupu su: "Zašto je žrtva postala žrtvom?", "Treba li Hrvatskoj i regiji suočavanje s prošlošću" i "Imaju li branitelji stav o RECOM-u?"

Skup je nastavljen iznošenjem stajališta za i protiv pristupa UHVDR-e i drugih braniteljskih udruga RECOM-u.(Hina)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox