SDP predstavio program stranke za ozdravljenje brodogradnje

Na zajedničkoj konferenciji za novinare vodstava splitskoga gradskoga i županijskog odbora SDP-a predstavljen je program stranke za ozdravljenje hrvatske brodogradnje u kojem se predlaže žurno zaustavljanje „privatizacije“ brodogradilišta i dogovoranje o preustroju s EU-om.

Privatizaciju brodogradilišta treba hitno zaustaviti i s EU-om se dogovoriti o suvislim modelima njihova restrukturiranja, uz sudjelovanje vrhunskih domaćih stručnjaka - naglašava SDP-ov Savjet za brodogradnju u danas objavljenu programu ozdravljenja brodogradnje. Ističe se kako je brodogradnja u „najtežem položaju u povijesti“ te je potrebno žurno izraditi program njezina preustroja i konsolidiranja na temelju kojeg treba od Europske komisije ishoditi dodatno vrijeme od tri do pet godina za njegovu provedbu.

Savjet također zahtijeva da se brodogradilištima žurno omogući „ugovaranje novih poslova“, a brodograđevne institucije poziva da svoje stručne radove „agresivnije“ nude nadležnim ministarstvima.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za ozdravljenje brodogradnje Zdravko Mulić je, komentirajući ponudu samoborskog DIV-a za kupnju splitskog brodogradilišta, rekao kako ta tvrtka predstavlja nekoga tko bi umjesto vlade u izbornoj godini trebao provesti program „stečaja i likvidacije“ Brodosplita.

Stečaj ne mora biti loš ako je s preustrojem, ali za to treba mnogo više novca nego je ponudio DIV - kazao je Mulić.

Član savjeta prof. Roko Markovina odbacio je informacije da su domaća brodogradilišta „na državnim jaslama“, odnosno da opterećuju proračun. Rekao je kako brodogradilišta na godinu uplate u državni proračun milijardu i 900 milijuna kuna, a država subvencijama može vratiti brodogradilištima milijardu i 600 miljuna kuna. To znači da u državnom proračunu ostaje 300 milijuna kuna iz brodogradilišta - dodao je i predložio utemeljenje "pokreta otpora" uništavanju brodogradnje, kao što je u 2. svjetskom ratu u Francuskoj organiziran pokret otpora protiv okupacije.

Predsjednik županijskog odbora SDP-a Ozren Bauk je istaknuo kako je stanje u brodogradnji posljedica - šest godina štetna rada pod pokrovitelstvom vlade predvođene najprije Ivom Sanaderom, a zatim Jadrankom Kosor, kad su brodogradilišta služila za izvlačenje novca.

Predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević je rekao kako je nad brodogradilištima počinjena politička represija jer su se uprave birale „po političkoj podobnosti“, a ne stručnosti. Dodao je kako se to nije dogodilo jedino u pulskom „Uljaniku“ te je stanje u njemu povoljnije nego u drugim brodogradilištima.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox