Indijci za industrijsku nesreću u Bhopalu iz 1984. traže odštetu od 1,1 milijardu dolara

Indijska vlada nastojat će udvostručiti svotu koju joj treba isplatiti američka kemijska grupacija na 1,1 milijardu dolara kao odštetu za industrijsku nesreću koja se 1984. dogodila u Bhopalu.

 

Odvjetnička tvrtka koja zastupa vladu priopćila je za France Presse da je vlada Vrhovnome sudu uložila žalbu tražeći kompenzaciju od 50 milijarda rupija (oko 1,1 milijardu dolara). Željeli bimo postići maksimalnu kompenzaciju za žrtve industrijske katastrofe iz 1984., rekao je odvjetnik tvrtke, koja je željela ostati anonimna.

Riječ je o dvjema američkim kemijskim tvrtkama - tvornici pesticida "Union Carbide", iz koje je u noći 3. prosinca 1984. izišao toksični oblak, te "Dow Chemical", tvrtki koja je preuzela tvornicu 1999.

 U najtežoj nesreći u povijesti industrije, po podacima Centra za medicinska istraživanja (ICMR), poginulo je ili umrlo između 8000 i 10.000 stanovnika Bhopala, grada u srednjem dijelu Indije. Po službenim brojkama, bilo je 3500 žrtava, a zbog otrovnog oblaka, kronične su se bolesti razvile u 100.000 stanovnika te regije. (Hina)

 

"Union Carbide" odbio je bilo kakvu odgovornost za tu nesreću, no 1991. indijski Vrhovni sud presudio je da tvrtka, u tom trenutku u vlasništvu tvrtke "Dow Chemical", žrtvama mora platiti odštetu od 470 milijuna dolara.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox