Petir i Holy na klimatskoj konferenciji u Cancunu

Predsjednica i potpredsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir (HSS) i Mirela Holy (SDP) sudjelovat će u okviru hrvatskog izaslanstva od 7. do 10. prosinca na 16. konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime i 6. sjednici stranaka Kyotskog protokola u meksičkom gradu Cancunu, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

 

Na skupu, koji traje od 29. studenog do 10. prosinca, očekuje se nastavak pregovora o smanjenju emisija stakleničkih plinova na globalnoj razini u postkyotskom razdoblju od 2013. do 2020. godine te usvajanje usklađenih paketa odluka o pitanjima o kojima su stranke u prethodnim pregovorima postigle visok stupanj usuglašenosti. To su izgradnja kapaciteta, transfer tehnologija, uspostava fonda za financiranje, prilagodba na klimatske promjene te emisije u sektoru šumarstva. Ključni elementi pregovora koji se vode od 2005. godine su određivanje razine smanjenja emisije za sve države Priloga I zajedno (40 najrazvijenijih država uključujući sve članice EU i Hrvatsku pri čemu je EU objavila ukupan cilj Zajednice) te određivanje cilja svake pojedine države.

Kao zemlja kandidat za ulazak u EU, Hrvatska će na konferenciji pregovarati o cilju za postkyotsko razdoblje kao samostalna država, ali će preuzeti i obvezu ostvarenja cilja kao i članice EU, za razdoblje u kojem će biti članica Unije. Hrvatska kao mala zemlja poduzima sve potrebno kako bi se promjene klimatskih prilika usporile, a učinci ublažili te se zalaže za postizanje dogovora kako bi se na vrijeme provele sve potrebne prilagodbe, navodi se u saborskom priopćenju. (Hina)

 

Foto: www.hss.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox