Obama: Mubarak treba poslušati prosvjednike

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u petak da njegov egipatski kolega treba povesti računa o zahtjevima prosvjednika koji traže njegov trenutačni odlazak, ali nije izrijekom pozvao Mubaraka da dade ostavku.

Egipatski predsjednik treba poslušati što ljudi traže i donijeti jasnu, konstruktivnu i ozbiljnu odluku -  rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kanadskim premijerom Stephenom Harperom u Washingtonu.

 

Mislim da predsjednik Mubarak vodi brigu o svojoj zemlji. Ponosan je, ali je i domoljub - dodao je američki predsjednik, natuknuvši kako bi njegov odlazak bio poželjan, ali ga nije otvoreno zatražio.

 

Obama je usto kazao da su počeli "pregovori" o političkoj tranziciji u Egiptu, nakon 11 dana prosvjeda protiv režima i osudio je primjenu sile prema prosvjednicima i novinarima.

Iz tih pregovora proizlazi da Egipćani moraju utvrditi pojedinosti političke tranzicije koja će se provesti u toj zemlji, dodao je Obama.

SAD s egipatskim dužnosnicima razgovara o mogućnosti Mubarakova brzog odlaska i o prijenosu ovlasti na prijelaznu vladu koju predvodi potpredsjednik Omar Sulejman, piše u četvrtak New York Times.

Protivimo se nasilju kao odgovoru na krizu -  rekao je Obama, upozorivši na primjenu sile prema prosvjednicima i novinarima koju je ocijenio "neprihvatljivom".  (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox