Savez poljoprivrednih udruga traži isplatu odštete za povrćare

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske Miroslav Filipović danas je izjavio da će poljoprivrednici pretrpjeti velike štete, ako s vladom ne uspiju dogovoriti odštetu za proizvođače povrća zbog pojavljivanja bakterije e-coli (escherichiacoli) u europskome povrću.

 

Filipović je na konferenciji za novinare u Virovitici ustvrdio da su proizvođači povrća u Hrvatskoj blizu propasti, da je potrošnja povrća zbog e-coli smanjena te da hrvatski proizvođači bacaju i zaoravaju povrće, a istodobno, kako je rekao, u Hrvatsku se uvozi povrće sumnjive kakvoće.

 

Šteta povodom pada potražnje oko 70 milijuna kuna

Potpredsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorac procijenio je da su štete nastale zbog smanjene potrošnje povrća oko 70 milijuna kuna, iako u Poljoprivrednoj komori tvrde da su samo 15 milijuna kuna.

Savez je, naglasio je Zagorac, u razgovorima s ministrom poljoprivrede zatražio isplatu odštete proizvođačima povrća iz europskih fondova te iz državnog proračuna. Po njegovim riječima odgovoreno im je da novca nema te da odšteta nije moguća. "Ako se proizvođači povrća moraju pridržavati propisa Europske unije, iako Hrvatska još nije članica, onda bi bilo u redu da nam pomognu kao što su neke europske zemlje pomogle svojim povrćarima", rekao je. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox