Kina: Novog Dalaj-lamu birat će kineska vlada

Na najavu Dalaj-lame da će sam odabrati svog nasljednika, službeni Peking je odgovorio da je to nezakonito i da to može učiniti jedino središnja kineska vlada.

Titulu Dalaj-lame dodjeljuje središnja kineska vlada i svaki drugi način protuzakonit je, rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dalaj-lama od 1959. godine živi u egzilu u Dharamsali na sjeveru Indije. Kada napuni 90 godina zajedno s predstavnicima tibetanskog budizma trebao bi odlučiti o svojoj reinkarnaciji, tj. nasljedniku. No ranije je Dalaj-lama nagovijestio mogućnost prekida tradicije i spomenuo da bi mogao sam izabrati nasljednika ili organizirati izbore čime je izazvao nemir u budističkom svijetu.

Prema tradiciji velike lame, budistički svećenici godinama tragaju za reinkarnacijom Dalaj-lame nakon njegove smrti, uglavnom na Tibetu kojim vladaju Kinezi.

Dva Dalaj-lame

Promatrači predviđaju da će Kina imenovati nasljednika, što bi značilo da će postojati dvojica Dalaj-lama, jedan kojeg će priznavati Peking i drugi, prepoznat tradicionalnim načinom. Kina je tako izabrala i vlastitog Pančen-lamu, drugog najvažnijeg svećenika tibetske budističke hijerarhije.

Dalaj-lama tvrdi da nitko nema pravo izabrati njegova nasljednika iz političkih ciljeva. On je četrnaesti Dalaj-lama, a kao reinkarnacija svoga prethodnika prepoznat je kada su mu bile dvije godine.

Kina strogo nadzire Tibet za koji tvrdi da ga je "mirnim putem oslobodila", a okupirala ga je 1951. Te je godine Dalaj-lama pobjegao i Peking ga od tada naziva opasnim separatistom. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox