Angela Merkel najavila moguće izmjene drugog plana pomoći Grčkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel natuknula je da bi grčki zajmodavci mogli preispitati pojedine dijelove novog paketa pomoći, dogovorenog u srpnju.

Upitana hoće li sporazum o novom paketu biti primijenjen u istom obliku u kojem je dogovoren na srpanjskom summitu ili će biti nužni dodatni pregovori, Merkel je u razgovoru za grčku državnu televiziju NET odgovorila: Moramo pričekati što će utvrditi trojka (međunarodnih inspektora) i što će nam reći, trebamo li ponovo pregovarati ili ne. Naglasila je da će svaka promjena programa pomoći vrijednog 109 milijardi eura ovisiti o ishodu revizije grčkih financija koju provode inspektori Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke.

Vlada u Berlinu isticala je da pregovori o detaljima drugog programa pomoći za Grčku mogu početi tek nakon što međunarodni inspektori objave da je Grčka ispunila uvjete za novu, šestu tranšu iz sadašnjeg programa pomoći. Razgovori predstavnika Grčke i međunarodnih inspektora nastavljaju se danas u Ateni. Novi je program pomoći načelno dogovoren na summitu u srpnju, a trebao bi Grčkoj olakšati teret dugova prebacivanjem 21 posto gubitaka na grčkim obveznicama na privatni sektor.

Mnogi ekonomisti upozoravaju da će biti potrebno na njihova leđa prebaciti daleko veći dio tog tereta. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je u da su moguće promjene modela sudjelovanja privatnih banaka u novom paketu pomoći. (Hina/HT)

 

 

 

Foto: www.bloomberg.com

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox