Gredelj: HDZ trpi i još dugo će trpiti

Branitelj HDZ-a Vladimir Gredelj ocijenio je protuustavnim i anticivilizacijskim prejudiciranje krivnje HDZ-a od strane nezanemarivog dijela hrvatskih medija prije nego što je suđenje za crni fond i počelo.

Na medijske osude prije no što je suđenje i počelo odgovaram: HDZ kao pravna osoba nije kriv, niti odgovoran za djela koja se stavljaju na teret pojedinim članovima HDZ-a, naveo je u priopćenju Gredelj. Tvrdi da 220 tisuća članova nije imalo nikakve materijalne niti bilo kakve druge koristi od eventualne kriminalne aktivnosti tih pojedinaca. Upravo suprotno, naveo je HDZ-ov branitelj, HDZ kao cjelina trpi i još dugo će trpjeti teško sagledivu političku, moralnu i materijalnu štetu.

Gredelj je pozvao medije da barem u nastavku postupka poštuju Ustav RH, zakone i kodeks vlastite profesije i na taj način osiguraju okrivljenicima u tom postupku pravo na pošteno suđenje, koje je, smatra, dosadašnjim djelovanjem medija u nezanemarivoj mjeri ugroženo. Također napomenuo je da se zbog iznimno velikog interesa javnosti, potaknut stotinama poziva novinara, odlučio u svojstvu branitelja HDZ-a očitovati na "protuustavno i anticivilizacijsko prejudiciranje krivnje nezanemarivog djela hrvatskih medija", na sasvim načelnoj razini, poštujući načelo tajnosti istrage.

Protiv HDZ-a kao pravne osobe pokrenuta je istraga zbog crnog fonda. Riječ je o proširenju istrage u slučaju Fimi media, u kojemu je do sada bilo osumnjičeno 17 osoba. Ta brojka se, kako nagađaju mediji, proširila i na bivše glavne tajnike Ivana Jarnjaka i Branka Vukelića i bivšeg glasnogovornika stranke Ratka Mačeka koji je vodio predizborne kampanje u kojima se navodno trošio novac iz crne blagajne. (Hina/HT)

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox