Ultraspori brodovi s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova

06/04/2011

Od početka 2011. godine, 13 partnera iz devet europskih zemalja radi na projektu razvoja ultrasporih brodova u okviru europskog FP7 programa, a sve s ciljem razvoja ekološki prihvatljivog modela brodova. Budžet ovog EU projekta je oko tri i pol milijuna eura. Hrvatski predstavnik na ovom projektu je riječka tvrtka za istraživanje, razvoj i implementaciju novih tehničkih rješenja as2con, dok je koordinator projekta francuski Bureau Veritas.

 

Konkretno, as2con je zadužen za analizu međunarodnog tržišta, studiju izvedivosti, promociju kao i informiranje javnosti i interesnih skupina o rezultatima projekta. S tehničke strane, as2con je uključen u proces projektiranja ultrasporih brodova i analizu brodske strukture.

Prepoznavajući problem klimatskih promjena, sve je veći pritisak na industrije, pa tako i na brodograđevnu i brodarsku, da smanje emisiju stakleničkih plinova. Cilj ovog projekta je kombinacijom malih brzina plovidbe i komplementarih tehnologija povećati efikasnost svjetske flote uz istodobno smanjenje emisije štetnih plinova. Do 2020. godine planirano je smanjenje emisije štetnih plinova za 30%, a do 2050. godine smanjenje emisije za 80% u odnosu na razinu plinova 1990-ih godina.

Velik je izazov smanjiti brzinu brodova na npr. 5 čvorova uz zadržavanje rizika vezanih za smanjenje brzine na minimumu. Dodatni cilj projekta je analiziranje ekonomske isplativosti smanjenja brzine broda kao i utjecaj koji ima na cjelokupni logistički lanac.

ULYSSES projekt fokusira se na brodove za prijevoz rasutog tereta i tankere upravo iz razloga što ta vrsta brodova proizvodi oko 60% emisije CO2 u pomorskom prometu. Kako su navedene vrste brodova projektno i operativno slične, smatra se kako će istraživanje upravo njih rezultirati najboljim utjecajem na projekt. (PS/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox