Kako uvjeriti ljude da kupuju vaš proizvod?

09/02/2012

Vi smatrate da je vaš proizvod odličan, no kako uvjeriti ljude da ga kupe?Prvenstveno, vaš trud i entuzijazam koji ulažete u taj proizvod od velike su važnosti kod njegove prezentacije na tržištu. Sljedeći korak je osmišljavanje prodajne strategije, odlučivanje o tome kako i kome prodavati proizvod. Što više truda uložite u planiranje, lakše ćete prodati proizvod i osnovati bazu vjernih kupaca.

Identificirajte značajke vašeg proizvoda i njegove prednosti
Što ga čini jedinstvenim i kako on može poboljšati život ili rad vaših klijenata? Istaknite njegove značajke i prednosti te ga sagledajte iz perspektive vaših klijenata.

Pratite konkurenciju
Što radi vaši konkurenti? Odredite njihove jake strane i slabosti. Analizirajte kojim se metodama služe u prodaji.

Odredite svoje ciljano tržište
Kome želite prodati proizvod? Što više vremena posvetite profiliranju vaših potencijalnih klijenata, učinkovitija će biti vaša prodajna strategija. Stavite se u njihov položaj i zapitajte se: "Koje su koristi ovog proizvoda?".

Prodajne metode
Kada odredite ciljano tržište i ocijenite koje prednosti vaš proizvod potencijalno može pružiti klijentima, sljedeći korak je planiranje kojim ćete se metodama služiti pri prodaji vašeg proizvoda. One uključuju:

Osobni kontakt (direktna prodaja, maloprodaja)
Teleprodaja
Direktna pošta (posebne ponude, katalozi)
Internet

Sama priroda proizvoda i geografski obim područja na kojem prodajete pomoći će vam pri određivanju najboljih prodajnih metoda. Osobni kontakt i teleprodaja su najbolji način za prikupljanje povratnih informacija od vaših klijenata te zbrinjavanje svih upita koje bi oni možda imali. Ipak, ove strategije nisu odgovarajuće kad je u pitanju međunarodna trgovina.
Prodavanje vaših dobara i usluga putem direktne pošte ili interneta je disperzivni pristup prodaji, no morate daleko više proučiti tržište kako biste odredili ciljano tržište prije no što se odlučite na ove metode. Također, pobrinite se da imate osiguranu logistiku kojom ćete pokriti ciljano geografsko područje.

Prezentacija
Vaša prodajna strategija bi trebala uključivati i stav vaše tvrtke. Na primjer, možete napraviti PowerPoint prezentaciju u kojoj ćete istaknuti i stav vaše tvrtke te njene kapacitete, koji se također mogu prilagoditi klijentovim jedinstvenim potrebama.

Pregovaranje
Budite spremni na pregovore, no odredite si krajnju točku ispod koje nećete ići – nema smisla prodavati nešto ako gubite novac, pa čak i ako mislite da se isplati kratkoročno zbog privlačenja klijenata.

Sklapanje posla
Ovo je najteži dio. Uvjerili ste klijenta da treba/želi vaš proizvod. Sada ga trebate obavezati na kupovinu. Usredotočite se na svog klijenta i iskoristite povezanost koju ste postigli tijekom pregovora.

Zaključivanje posla
Prodaja je samo početak. Zaključivanje posla će osnažiti odnos između vas i klijenta te vam osigurati priliku za daljnjom suradnjom.

 

 

Izvor: www.mybusiness.co.uk

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox