Čeka li nas poskupljenje hrane od 8 do 15 posto?

23/02/2011

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa registirane nezaposlenost je visokih 19,6 posto, a zadnji put je takva bila u svibnju 2003. godine. U siječnju je zabilježen i rast cijena od 0,6 posto na mjesečnoj razini što je najveća razina od travnja 2009. godine. Ako se takav tempo poskupljenje prenese na cijelu godinu, inflacija bi na godišnjoj razini bila oko 9 posto, piše Večernji list.

No, većina ekonomista vjeruje kako se takav crni scenarij neće ostvariti i da će najviša inflacija biti 3,5 posto. No posebno zabrinjava stalni mjesečni rast cijena hrane između 2 do 3 posto što predstavlja udar na standard ionako opterećenh građana. U samo tjedan dana poskupjelo je brašno, šećer, margarin, mlijeko, banane.

Zbog tih razloga  sindikati će se sastati s Vladom gdje će predstaviti svoju gospodarsku platformu. Večernji piše kako je to sindikalni iskorak na politički teren, a navodno bi time riješili sve bolje koje muče Hrvatistan: nelikvidnost, nezaposlenost, mirovinske probleme i pad ekonomije.

Večernji piše kako se očekuje da će apelima iz Banskih dvora pokušati utjecati na poslovnu zajednicu što se tiče cijena hrana. Poduzetnici moraju biti racionalni, a država treba carinama, a ne apelima utjecati na cijene- rekao je Stipan Bilić, direktor Kondina. Dodao je kako su  globalni udar cijena proizveli špekulanti, a tko poput Hrvatske uvozi hranu, ranjiviji je od drugih na takve udare. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 23. veljače 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox