"Gorivo je u Hrvatskoj skupo zbog punjenja proračuna"

Cijene goriva ne prestaju rasti, a iz Vlade su obećali da će se umiješati kad cijena probije psihološku granicu od 12 kuna, a stručnjaci govore o geopolitičkoj situaciji u zemljama izvoznicama nafte i gospodarsku krizu, neki stručnjaci daju drugačiji pogled na priču, piše Vjesnik.

U Hrvatskoj su naftni derivati poskupjeli iako je cijena nafte u proteklom jednogodišnjem razdoblju bila u padu. Naftni derivati poskupjeli su isključivo zbog potrebe izdašnijeg punjenja proračuna, a od poskupljenja koristi imaju i Mađari koji upravljaju Inom, kaže doktor tehničkih i magistar prirodnih znanosti Branimir Molak, predsjednik Međunarodnog instituta za razvitak Hrvatske.

Iako je u posljednjih godinu dana u svijetu prisutan trend snižavanja cijena nafte, u Hrvatskoj su cijene naftnih derivata porasle

Doktor Molak kaže kako mu pretpostavlja da Mol-Ina kupuju naftu iz Ruske Federacije ni po kojoj cijeni, no ističe da cijena koja se odnosi na osnovnu sirovinu nije važna za određivanje cijene naftnih derivata.  U formuli za određivanje cijene derivata uopće nema nafte kao osnovne sirovine, iako se cijena nafte spominje prilikom poskupljenja naftnih derivata u Hrvatskoj i to da se navodi njezina kriva cijena u svijetu, objašnjava doktor Molak.

Cijene nafte su prije tri godine bile i do 50 posto više nego danas, no cijene naftnih derivata u Hrvatskoj nisu bile visoke kao danas. Uz današnje cijene nafte trošak osnovne sirovine u litri naftnih derivata iznosi 3 do 3,5 kuna objašnjava Molak te se pita gdje odlazi ostatak u cijene uz zaključak kako netko na razlici jako dobro zarađuje. (jk)

 

 

Izvor: www.vjesnik.hr
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox