Matica umirovljenika Hrvatske za novi izračun mirovina

Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je da se umirovljenicima, koji su na temelju drugog stupa išli u mirovinu, omogući novi izračun s tim da sva svoja uplaćena sredstva iz sustava kapitalizirane štednje prenesu u prvi stup i ostvare povoljniju mirovinu iz generacijske solidarnosti.

 

Radi se o osiguranicima koji su u vrijeme uvođenja drugog stupa imali između 40 i 50 godina života, a takvih je oko 120 tisuća - ističe u današnjem priopćenju predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek.

Posebno poručuje kako će se "zalagati da Hrvatski sabor donese Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi treće dobi na temelju koje bi trebalo napraviti radikalnu reformu mirovinskog sustava u Hrvatskoj".

 

Matica neće stati uz neku političku stranku

Matica umirovljenika Hrvatske u priopćenju također navodi kako "u predizbornom vremenu neće mijenjati svoje stavove niti će se svrstavati uz neku političku stranku ili koaliciju, ali upućuje apel Vladi, Saboru i svim parlamentarnim strankama da hitno, i prije izbora, ukinu Zakon kojim je zamrznut rast mirovina i da zaustave daljnje osiromašivanje umirovljenika".

Istodobno zahtjeva da se dodatak na mirovine novim umirovljenicima odmah ugradi u osnovicu mirovina što, kako se navodi u priopćenju, "ne iziskuje nova materijalna sredstva, ali je jamstvo sigurnosti da taj dodatak nitko neće moći dovoditi u pitanje". (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox