Kako dobiti 545 milijuna eura iz EU?

Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. je u sklopu 'Dana otvorenih vrata HYPO EU Deska' organizirala za predstavnike javnog i privatnog sektora prvi u nizu ciklusa predavanja o mogućnostima trenutnog financiranja kroz pretpristupne te budućeg financiranja kroz strukturne i kohezijski fond.

Republici Hrvatskoj je u okviru proračunskog razdoblja 2007.-2012. godine sveukupno dostupno 908,2 milijuna eura iz IPA fonda, pri čemu je do kraja 2010. godine Hrvatska iskoristila tek skromnih 23% dostupnog iznosa. Iz čega proizlazi da je na raspolaganju ostalo oko 545 milijuna eura za koje Hrvatska mora aplicirati prije punopravnog stupanja u članstvo Europske unije u srpnju 2013. godine, kada će na raspolaganju imati gotovo 800 'novih' milijuna eura.

Cilj predavanja bio je potencijalne prijavitelje projekata iz javnog i privatnog sektora upoznati s trenutnim mogućnostima korištenja pretpristupnih fondova, okvirom za korištenje sredstava iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda, te kroz pozitivne primjere iz prakse i besplatne konzultacije stručnjaka Hypo banke i tvrtke Razbor savjetovanja, ukazati na što je sve potrebno obratiti pozornost prilikom pripreme i prijave projekta.

2,4 milijarde eura u prve dvije godine članstva

Prema prijedlogu Europske komisije iz 2009. godine, oko 2,4 milijarde eura je bilo planirano za Republiku Hrvatsku u prve dvije godine članstva (2012./2013.). Premda je danas zbog kasnijeg datuma ulaska u Europsku uniju i približavanja novoj financijskoj perspektivi još uvijek nepoznat točan iznos dostupnih sredstava iz fondova Europske unije nakon pristupanja, nedvojbeno je da će se raditi o vrlo velikoj godišnjoj alokaciji koja će se kretati u okvirima od 700 milijuna do 800 milijuna eura. (PS/JK)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox