Potencijalna ulaganja: Kineze zanima energetika, transport i turizam

Hrvatska gospodarska komora (HGK) polaže veliku pozornost unapređenju gospodarskih odnosa s Kinom te je potpisano i niz sporazuma s kineskim gospodarskim institucijama, istaknula je direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak Kapić na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu.

Forum je održan u Komori Zagreb u povodu posjeta izaslanstva China International Contractors Association (CHINCA) koje u Hrvatskoj boravi od 21. do 25 ožujka, izvijestili su iz HGK.

Zanimanje za energetiku i transport

Kinesko je izaslanstvo, kako se navodi, posebno zanimanje pokazalo za poslovnu suradnju te mogućnosti ulaganja u području energetike i transporta, a na skupu su održani i poslovni sastanci 30-tak hrvatskih te 12 kineskih tvrtki i institucija.

Kina je sedmi najznačajniji partner Hrvatskoj te vodeći gospodarski partner izvan Europe s udjelom od 4,6 posto u ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom. Prošle je godine robna razmjena između Hrvatske i Kine iznosila gotovo 1,5 milijardi dolara, od čega je hrvatski izvoz u Kinu bio svega 49 milijuna dolara, a uvoz iz Kine veći od 1,4 milijarde dolara.

Važnost geostrateškog položaja

Hrvatska Kini postaje značajna i zbog skorog ulaska u EU te geostrateškog položaja. Napominje kako osim robne razmjene do sada nisu zabilježena kineska ulaganja u Hrvatsku, osim osnivanja triju kineskih tvrtki iz IT područja.

S kineske je strane zamijećen interes za ulaganjima u Hrvatsku, a s hrvatske strane prema Kini bilježi se suradnja te osnivanje zajedničkih društava u području energetike i proizvodnje pića (Badel).

Suradnja bi trebala biti i veća s obzirom na iskazan interes te bi i ovaj posjet mogao doprinijeti unapređenju međusobne poslovne suradnje osobito u području energetike, prometne infrastrukture te turizma, zaključila je Skupnjak Kapić.  (Hina/jk)

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox