Šveđanima hrvatsko-slovenski spor "dječji", ali i moguće "osinje gnijezdo"

Švedski diplomati u vrijeme kad je njihova zemlja predsjedala Europskom unijom opisali su hrvatsko-slovenski granični prijepor kao "dječji", ali su u isto vrijeme u razgovorima s američkim diplomatima upozoravali na moguće "osinje gnijezdo".

U jednoj od diplomatskih depeša iz američkog veleposlanstva u Stockholmu neposredno prije nego što su u tome gradu krajem 2009. predsjednici vlada dviju država Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisali sporazum o arbitraži, navodi da je tadašnja švedska ministrica europskih poslova Cecilia Malstroem hrvatsko-slovenski granični spor nazvala "dječjim" i mnogo manje ozbiljnim od spora između Makedonije i Grčke zbog imena Makedonije.

Osinje gnijezdo

Švedsko-američke tajne depeše iz vremena kad se pripremao arbitražni sporazum i deblokada hrvatskog pristupnog procesa otkrivaju da se državni tajnik u švedskom ministarstvu vanjskih poslova Frank Belfrage Amerikancima žalio da Ljubljana i Zagreb prave teškoće švedskom predsjedništvu EU-a zbog spora i da bi Amerikanci mogli naići na "osinje gnijezdo", jer bi njihove napore slovenski oporbenjaci i prijašnji čelnici poput Janeza Janše i Dimitrija Rupela mogli shvatiti kao pritisak.

Pritisak na Sloveniju

Šveđani su uvjeravali Amerikance da Janšu i slovensku oporbu treba kontaktirati po stranačkoj liniji unutar Europske pučke stranke, kako nastojanje Amerikanaca da se deblokiraju hrvatski pristupni pregovori u slovenskoj javnosti ne bi bilo prikazano kao pritisak velesile na malu Sloveniju.

Kao ključnog čovjeka koji bi mogao postići da u Sloveniji dođe do prevladavanja prijepora Šveđani su Amerikancima preporučivali slovenskog predsjednika Danila Tuerka, a kao jedan od onih koji bi mogao posredovati u prenošenju poruka između Washingtona i Ljubljane bio je spominjan američki senator George Voinovich, pokazuju materijali WikiLeaksa koje je objavila Slovenska tiskovna agencija. (Hina/jk)

 

 

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox