146.000 kuna za lakši život disleksičara

08/11/2010

OMV Hrvatska donirao je 146.000 kuna Hrvatskoj udruzi za disleksiju (HUD). Novac će se koristiti za izradu edukacijskog CD-ROM-a za djecu s disleksijom i popratnih radnih bilježnica. Bit će to drugi CD-ROM kojeg je izradila Udruga sa svojim stručnjacima, a uz pomoć kojeg će djeca na zabavan i jednostavan način moći vježbati čitanje i pisanje.

 

Donacija je u skladu s OMV Move & Help kampanjom „Više pokreta uz čitanje". Disleksija može imati ozbiljnih utjecaja na privatan i profesionalan život osobe ukoliko nije prepoznata od djetinjstva. Vrlo smo sretni što možemo pomoći Hrvatskoj udruzi za disleksiju u njihovom radu. Odabrali smo ih jer imaju vrlo dobre i profesionalne projekte te znamo da će donirani novac iskoristiti na najbolji način kako bi pomogli djeci s disleksijom - rekao je Decebal Sorin Tudor, generalni direktor OMV Hrvatska.

Stanislava Leljak-Turžanski, logopedica u SUVAG-u i predsjednica Hrvatske udruge za disleksiju istaknula je da je riječ o najvećoj donaciji toj ustanovi dosad. Statistike pokazuju da pet do deset posto stanovništva ima disleksiju i teškoće čitanja i pisanja. Sretni smo što je OMV prepoznao problem i što je odlučio podržati nas u našim projektima za pomoć djeci s disleksijom - dodala je.

Doniran novac koristit će se za izradu edukacijskog CD-ROM-a i popratnih radnih bilježnica. Nakon vrlo uspješnog prvog CD-ROM-a „Čitajmo zajedno" kojeg je Hrvatska udruga za disleksiju napravila za djecu koja uče čitati i pisati, sada rade na drugom CD-ROM-u koji će biti usredotočen više na jezik i morfologiju riječi te će biti namijenjen devetogodišnjacima ili starijima. Donacija OMV Hrvatska pokrit će velik dio troškova izrade. CD-ROM i popratne radne bilježnice moći će se do kraja godine kupiti u odabranim knjižarama. Popis knjižara nalazit će se na www.hud.hr.

 

Dva HUD-ova projekta dobila su austrijsku nagradu za čitanje

 

Hrvatska udruga za disleksiju nedavno je dobila dvije nagrade za najbolji međunarodni projekt o čitanju od austrijskog „PHILIPP. The Reading Award". Udruga je na natječaj predala dva svoja projekta vezana uz čitanje. Jedan projekt je za edukaciju učitelja u školama koji rade s djecom koja imaju disleksiju, a drugi je o radionicama u vrtićima i knjižnicama. Predstavnice Hrvatske udruge za disleksiju primit će nagradu 18. studenog 2010. na svečanosti u Beču.
Nagradu za čitanje "PHILIPP. The Reading Award" organizira i provodi OMV putem svoje inicijative „Više pokreta uz čitanje". Podršku projektu pružaju i Austrijski knjižni klub mladih (Österreichischer Buchklub der Jugend) te Ured za koordinaciju pismenosti pri BMUKK-u. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox