Agrokor ušao na listu najvećih trgovačkih lanaca na svijetu

23/01/2013
Foto: Shutterstock

Ukupni prihodi 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u prošloj su fiskalnoj godini dosegli 4 tisuće milijardi dolara, a u to se prestižno društvo uvrstila i Agrokorova maloprodaja, zauzevši 226. mjesto, pokazao je izvještaj konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte "Globalna snaga maloprodaje u 2013." 

Agrokorova se maloprodaja, zahvaljujući prosječnom godišnjem rastu koji je u razdoblju od 2006. do 2011. iznosio 16,1 posto, uspjela plasirati i na 31. poziciju među 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca na svijetu. Na Deloittovov izvještaj iz Agrokora ističu da su "ponosni što se hrvatska kompanija uspjela rangirati tako visoko u svijetu i naći se u društvu vodećih svjetskih maloprodajnih igrača". Taj uspjeh nije došao sam po sebi, već je rezultat dugogodišnjeg značajnog ulaganja u uvođenje nove tehnologije, najbolje svjetske prakse, znanje ljudi kao i praćenje trendova u maloprodaji na globalnom tržištu, komentirali su iz Agrokora.

Unatoč globalnoj ekonomskoj krizi, najveći svjetski trgovački lanci zabilježili su 5 postotni rast prihoda, ponajviše zahvaljujući tržištima zemalja u razvoju, a iz Deloittea napominju kako su najveći doprinos rastu dale zemlje Bliskog istoka, Južna Amerika i zemlje pacifičkog dijela Azije (bez Japana). Za desetak najvećih trgovačkih lanaca na svijetu rast je i dalje utemeljen na globalnom širenju maloprodajne mreže, kojim su nastojali kompenzirati usporavanje do kojeg je došlo na matičnim tržištima, kaže partner u Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja Vladimir Milošević.

Istraživanje je pokazalo da čak 24 od 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca dolazi s tržišta zemalja u razvoju, uključujući i hrvatsku Agrokorovu maloprodaju. Prihodi najbrže rastućih kompanija prosječno su rasli 22 posto u razdoblju od 2006. do 2011., odnosno čak četiri puta brže od prihoda 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u cjelini. Za razliku od prijašnjih godina, sektor robe široke potrošnje rastao je 6 posto, nadmašivši time trgovinu odjećom, obućom i modnim dodacima, koja je umjesto nekadašnjih 7 posto zabilježila nižu stopu rasta od 5 posto, te trgovce tehničkim proizvodima koji bilježe dobru profitabilnost i značajan rast prihoda.

Najbolji Wal-Mart

Istraživanje se temelji na podacima koje su trgovački lanci objavili za fiskalnu godinu 2011. (uključujući i one čija godina završava zaključno s lipnjem 2012.). Po podacima Deloittea, listu top 10 trgovačkih lanaca u svijetu predvodi američki Wal-Mart s prihodom u 2011. od 446,9 milijardi američkih dolara. Na drugom mjestu je francuski Carrefour s prihodom od 113,2 milijarde dolara, a treći svjetski trgovački lanac je britanski Tesco s prihodom od 101,6 milijardi dolara.

Četvrti na listi je njemački Metro (92,9 milijardi dolara), a među top 10 su još dva njemačka trgovačka lanca - Schwarz Unternehmens Treuhand (sedmi s prihodom 87,8 milijardi dolara) i Aldi Einkauf (koji s prihodom od 73,4 milijarde dolara zauzima osmo mjesto).

Preostala mjesta drže još četiri američka lanca - The Kroger (90,4 milijarde dolara), Costco Wholesale (88,9 milijardi), Walgreen (72,2 milijarde) i The Home Depot (70,4 milijarde dolara prihoda u 2011.). (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox