Većina bi građana radila (i) honorarni posao

Čak 93 posto ispitanika, bez obzira imaju li u ovom trenutku posao ili ne, kada bi imali priliku prihvatili bi (i) honorarni posao, pokazala je anketa portala MojPosao provedena među 1.800 sudionika. Od ukupnog broja ispitanika, 59 posto ima posao, a 41 posto ih trenutno ne radi.

Glavni razlog zbog kojeg bi oni koji već imaju posao (56 posto od ukupnog broja ispitanika) prihvatili i honorarni posao su dodatni prihodi. Ti ispitanici najčešće navode kako su im sadašnja primanja premala, ili ne dobivaju plaću redovito. Sa sadašnjim primanjima, kažu, ne mogu pokriti osnovne životne troškove koji stalno rastu, niti riješiti neka druga važna pitanja kao, na primjer, stambeno. Neki pak, unatoč poslu, imaju viška slobodnog vremena i željeli bi se okušati još u nečem, a neki smatraju da im dodatan honorarni posao otvara priliku da nađu novi i bolji posao, kojim će biti zadovoljniji nego sadašnjim.

Oni koji imaju posao i koji nisu zainteresirani za dodatan honorarni posao (3 posto od ukupnog broja ispitanika) tvrde da na sadašnjem poslu rade prekovremeno, a često i vikendom, pa i da žele, nemaju vremena za još jedan posao. Neki uz sadašnji posao studiraju, pa im to onemogućava da rade dodatno, a neki tvrde da ne žele zanemariti obitelj, prijatelje i hobije, te ističu kako su im te stvari ipak važnije od dodatnog prihoda.

Ispitanici koji trenutno ne rade, a prihvatili bi honorarni posao (37 posto od ukupnog broja ispitanika), većinom tvrde: "Bilo kakav posao je bolji od nikakvog" jer "nekako treba plaćati račune". Prihvaćanjem honorarnog posla, tvrde, otvara se i mogućnost da poslodavac stekne uvid u kvalitetu zaposlenika, te ukoliko se ukaže prilika, ponudi mu stalno zaposlenje. Neki ispitanici ne mogu pronaći posao u svojoj struci, pa bi prihvatili i honorarni posao dok se ne zaposle u struci, ili da prikupe novac za prekvalifikaciju ili doškolovanje.

Samo 4 posto od ukupnog broja ispitanika trenutno nema posao niti bi prihvatili honorarni posao. Oni smatraju da se takve poslove ne isplati raditi, jer često se dogodi da radnik ostane bez zarađenog novca, a oni koji tako rade nemaju nikakvu sigurnost – nemaju mirovinsko ni zdravstveno osiguranje, ne ide im staž, ne uplaćuju im se doprinosi – a honorari su premali. (PS)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox