Zašto prekogranična poduzeća planiraju širenje na kineskom tržištu?

Kinesko je tržište puno vitalnosti, a kineska nam je vlada poticanjem povećanja domaće potražnje i sveobuhvatnom zelenom transformacijom osigurala još širi prostor za razvoj, izjavila je Tao Lin, globalna potpredsjednica Tesle, za Kinesku medijsku grupu, nakon što je 15. kolovoza kineska vlada objavila podatke o nacionalnom gospodarstvu u srpnju. Istovremeno je francuski list Le Figaro izvijestio da njemački proizvođači žele povećati proizvodnju u Kini i proširiti svoj tržišni udio te da su ulaganja njemačkih poduzeća u Kini viša nego ikada.


Zašto inozemna poduzeća imaju povjerenje u kinesko tržište? Odgovor možemo pronaći u najnovije objavljenim podacima o nacionalnom gospodarstvu u srpnju. U tom mjesecu dodatna vrijednost industrije iznad određene količine narasla je za 5,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a brzina rasta dodatne vrijednosti industrije proizvodnje opreme povećala se za 0,4 postotna boda. Proizvodni indeks za uslužnu djelatnost je za 0,1 postotni bod viši nego prošli mjesec. Unatoč složenim i teškim međunarodnim okolnostima i ekstremnim vremenskim uvjetima unutar Kine i drugim kratkoročnim nepovoljnim čimbenicima, kinesko gospodarstvo nastavilo je opći napredak, pokazujući stabilnost.

Tržište stvara mogućnosti za poslovanje. U posljednje je vrijeme Kina uvela više mjera za podršku zamijeni stare opreme i potrošačkih proizvoda novima, potičući potrošnju. Brojna inozemna poduzeća osnovala su posebne timove kako bi povećala profit na kineskom tržištu. Prema podacima Gospodarske komore EU-a u Kini, od njezinih više od 1700 poduzeća članica, gotovo polovica koristi ove nove kineske mjere.

Inovacija je ključan pokretač razvoja poduzeća. Ako pažljivo pogledamo rezultate kineskog gospodarstva u srpnju, vidjet ćemo kako jačaju kineske nove proizvodne snage, koje su postale novi pokretač gospodarskog razvoja. Od siječnja do srpnja, proizvodnja opreme za virtualnu stvarnost, novoenergetskih vozila i drugih ekoloških proizvoda postigla je dvoznamenkast rast, a brzina rasta ulaganja u visokotehnološke djelatnosti bila je za 6,8 postotnih bodova viša od sveukupnog rasta ulaganja.

Za inozemna poduzeća ovo predstavlja ogroman prostor za razvoj. Njihovi čelnici uglavnom smatraju da se Kina odlikuje aktivnom inovativnom atmosferom, bogatim ljudskim resursima i kompletnim sustavom industrijskih lanaca. Brz razvoj inovacija i istraživanja u poduzećima također predstavlja izravnu dobrobit. Na primjer, u srpnju je prodaja Teslinih automobila zabilježila značajan rast. U okolnostima u kojima zapadni mediji šire senzacionalističke priče o tzv. „izbjegavanju rizika“, poduzeća svojim potezima donose odluke u vlastitom interesu, u skladu s tržišnim pravilima.

Dugoročno gledano, u gospodarskom razvoju Kine postoji mnogo pozitivnih čimbenika, koji stvaraju temelje i sposobnosti potrebne za nadvladavanje poteškoća u razvoju i transformaciji. Provedbom niza velikih reformi, Kina će unaprijediti pozitivan i stabilan razvoj gospodarstva i ispuniti godišnje ciljeve razvoja gospodarstva i društva te sa svijetom podijeliti razvojne mogućnosti. Takva Kina zasigurno će postati obavezan izbor inozemnih poduzeća i tržište kojem će posvećivati pažnju. PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox