U Zagrebu proslavljena 75. obljetnica osnutka Narodne Republike Kine

Jučer je u zagrebačkom Westinu održana proslava 75. obljetnice osnutka Narodne Republike Kine, a svečani prijem vodio je veleposlanik Qi Qianjin. Uz brojne visoke goste, svečanosti je svjedočio i Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.


Tijekom proteklih 75 godina, Kina je dala veliki doprinos svjetskom miru i razvoju. Od osnutka Narodne Republike Kine do 2023. godine, raspoloživi dohodak stanovnika Kine po glavi stanovnika povećao se za 789 puta,a više od 800 milijuna ljudi izvučeno je iz siromaštva. U prvoj polovici ove godine kinesko gospodarstvo održalo je stopu rasta od 5% i pridonijelo više od 30% svjetskom gospodarskom rastu. Kineska industrija transformirala se u "novu" i "zelenu" industriju, s instaliranim kapacitetom vjetroelektrana, fotonaponskim kapacitetom proizvodnje energije i proizvodnjom novih energetskih vozila.

Od osnutka prije 75 godina, Narodna Republika Kina kontinuirano napreduje i razvija se, a temeljni razlog je stalno poboljšanje i otvaranje prema svijetu. Istodobno, Kina se,kao i mnoge durge zemalje, trenutno suočava s negativnim utjecajima unutarnjeg i vanjskog okruženja, uključujući probleme slabe potrošnje i starijeg stanovništva.

U srpnju ove godine, pod vodstvom glavnog tajnika Xi Jinpinga, održana je Treća plenarna sjednica 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, na kojoj je razmatrana i usvojena "Odluka Centralnog komiteta Komunističke partije Kine o daljnjem sveobuhvatnom produbljivanju reformi i promicanju modernizacije u kineskom stilu", koja predlaže uvođenje više od 300 važnih reformskih mjera kako bi se pružio snažan poticaj za modernizaciju.

Među njima je reforma gospodarskog sustava još uvijek ključna točka, a predlaže se da se pravilno riješi temeljno pitanje odnosa između vlade i tržišta, i izgradi socijalistički tržišni gospodarski sustav. Sve regije usredotočene su na razvoj novih pokretača gospodarskog rasta, uključujući razvoj nove energije, umjetne inteligencije, kvantne tehnologije, biomedicine i ostalih. Nova energetska vozila važan su smjer u razvoju novog gospodarskog zamaha za Kinu.

Reformne mjere predložene na trećoj plenarnoj sjednici 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine ne samo da pružaju snažan poticaj i čvrsto jamstvo za razvoj Kine, već i povećavaju povjerenje u globalni razvoj, stvaraju više mogućnosti za razvoj svih zemalja i osiguravaju veće tržište za sve zemlje. Kina će se pridržavati puta mirnog razvoja, pridržavati se osnovne nacionalne politike otvaranja prema svijetu, promicati visokokvalitetnu zajedničku izgradnju „Pojasa i puta", proaktivno se uskladiti s visokim standardima gospodarskih i trgovinskih pravila, nastaviti otvoriti domaće tržište stranim ulaganjima, te jamčiti nacionalni tretman i zaštiti legitimna prava i interese stranih ulaganja. Modernizacija u kineskom stilu kontinuirano se napreduje u procesu reforme i otvaranja, a sigurno će otvoriti široke perspektive u procesu reforme i otvaranja, rekao je Qianjin.

Nastavio je kako je odnos Hrvatske i Kine postao model prijateljstva i suradnje između zemalja različite veličine, s različitim populacijama i različitim društvenim sustavima. Čelnici Hrvatske i Kine često su razmjenjivali pisma, podižući zastavu za razvoj bilateralnih odnosa. Također, prošle je godine trgovinska razmjena između dviju zemalja premašila 2,5 milijarde USD, što je povećanje od 5,2% u odnosu na prethodnu godinu.

U dvije godine otkako je Pelješki most pušten u promet, oko 5 milijuna vozila prošlo je njime, što je unaprijedilo lokalni gospodarski i društveni razvoj. Vjetroelektrana Senj, Huawei i Xiaomi postigli su dobre rezultate, projekt cestovnog povezivanja Vučevice je uspješno pušten u rad, a projekti poput projekta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Rijeci napravili su nove pomake.

Očekuje se da će se sklopiti ugovor o izvozu hrvatskih visokokvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kao što su med i tuna u Kinu, a broj kineskih turista koji posjećuju Hrvatsku u stalnom je porastu. Uspješno je završena peta zajednička kinesko-hrvatska policijska patrola koja je učinkovito poboljšala turistički doživljaj turista iz raznih zemalja. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox