Čo smiruje situaciju: Povećanje cijena nije alarmantno i ne, nećemo ostati bez pšenice

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković izjavio je na sastanku s predstavnicima poljoprivrednih udruga kako je uvjeren da neće doći do eksplozije povećanja maloprodajnih cijena prehrambenih proizvoda.

 

Doći će do korekcije cijena, no to nije toliko alarmantno. Neće doći do značajnijeg povećanje cijena prehrambenih proizvoda već će se cijene blago nivelirati, kazao je.

Država određenim mjerama nastoji zaustaviti poskupljenja, prvenstveno kod mlijeka gdje će se značajnim financijskim sredstvima Ministarstva pratiti proizvođače. Želimo smanjiti neke parafiskalne namete i razmatramo pitanje nivoa pravilnika o ambalažnom otpadu jer su proizvođači izvrgnuti visokim obvezama, kazao je.
Čobanković je rekao i kako je, s obzirom na rast cijena pšenice i kukuruza na svjetskim burzama, za očekivati cjenovno dobru godinu za proizvođače ratarskih kultura.

 

Pšenice nam neće faliti

 

Opovrgnuo je medijske napise prema kojima Hrvatska neće imati dovoljno pšenice. Zasijano je više od 110 tisuća hektara pšenice, što je razina koja bi trebala osigurati samodostatnost. Površine su smanjene za 15 do 20 tisuća hektara ili 12 posto, no to smanjenje nije zabrinjavajuće, kazao je.

Ministar je istaknuo kako će poticaji koji se isplaćuju za proizvodnu 2010. biti na razini prošlogodišnjih, a to, uz ovakve cijene, stvara dobre preduvjete poljoprivrednicima. Onaj tko se u tome ne može snaći neka se više ne bavi poljoprivredom, poručio je.
Novi zakon o potporama nepovoljniji je za stočare i mljekare, no njima se kroz nacionalnu rezervu, što će se pretočiti u trajno pravo, uspjela osigurati visoka razina poticaja po litri (50 lipa ili 7 eurocenti) ili duplo više negu o EU, kaže ministar.

No, Kristina Grgat iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka ističe kako mljekari u ovoj godini, s obzirom na novi sustav, gube po litri mlijeka 60 do 70 lipa s obzirom na proizvodnju od 5 do 8 tisuća litara po kravi, a Vladine subvencije nisu dovoljne. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox