Gadafi: Ne odlazim s vlasti i pozivam na pregovore

Moamer Gadafi izjavio je kako ne namjerava otići s vlasti te je pozvao Pariz i Washington na pregovore o izlasku iz krize, nakon što je službeni Tripoli zaprijetio da će napasti svaki brod koji uplovi u Misratu, lučki grad okupiran već dva mjeseca te je pozvao pobunjenike na predaju.

 

NATO se mora prestati nadati da će Moamer Gadafi otići s vlasti. Nemam nikakvu službenu funkciju, pa je se ne mogu ni odreći. Neću napustiti vlastitu zemlju i borit ću se do smrti - rekao je libijski vođa u govoru održanom u noći na subotu, a državna ga je televizija prenosila izravno.

Libijski pobunjenici, SAD i EU od pukovnika Gadafija traže odlazak s vlasti, no on im neprestano odgovara kako ga libijski narod voli te ističe kako je on za "svoj narod svetiji nego što je japanski car bio za svoj narod".

 

Govor je održao u povodu svečanosti obilježavanja stogodišnjice bitke protiv talijanskih okupacijskih snaga na Libiju

Spremni smo pregovarati s Francuzima i Amerikancima, ali bez uvjeta - također je kazao Gadafi u govoru.

Nećemo se predati. Ja vas pozivam na pregovore. Ako želite naftu, možemo ponovno pregledati ugovore potpisane s vašim tvrtkama, jer zbog nečeg takvog ne treba voditi rat. Vlastite probleme možemo riješiti sami i bez borbi među stanovništvom Libije, stoga povucite svoje flote i zrakoplove - rekao je Gadafi obraćajući se NATO-ovim čelnicima. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox