Slovenija: Mencinger smatra da je upitno spašavanje eura

Slovenski ekonomist Jože Mencinger smatra da su mjere usklađivanja nacionalnih fiskalnih politika koje se predlažu kao izlaz iz krize u eurozoni upitne, kao i budućnost zajedničke europske valute euro.

 

U svom prilogu u novom broju ekonomske revije "Gospodarska gibanja" koju izdaje Ekonomski institut Pravnog fakulteta u Ljubljani Mencinger je naveo da je još prije 13 godina pisao kako je "euro politički projekt bez čvrstih ekonomskih temelja", ali da je to tada bila tabu tema, dok se sada pitanja o tome može li se euro uopće spasiti i hoće li troškovi spašavanja biti veći od koristi smatraju nepristojnima, prenio je suštinu Mencingerova priloga ljubljanski list "Delo".

Do prije dvije godine euro se smatrao najvećim rezultatom europske integracije, ali je to sada upitno, jednako kao što su nejasni prijedlozi da se on spasi ujednačavanjem fiskalnih politika u zemljama eurozone, naveo je Mencinger. Mencingera se u slovenskoj javnosti smatra za najistaknutijeg slovenskog makroekonomista starije generacije, a bio je i ministar gospodarstva u vrijeme slovenskog osamostaljenja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox