Forgač: Radovi se daju stranim firmama, dok su hrvatske bez posla

Predstavnici Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ), u povodu potpisivanja ugovora vezanih uz projekt Sustav signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, izraziti su protivljenje da se projekti koje uz Europsku uniju sufinanciraju i hrvatski građani povjeravanju stancima, dok se istodobno tvrtke u vlasništvu HŽ Infrastrukture zbog nedostatka posla nalaze pred stečajem.

Predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač na konferenciji za novinare uoči potpisivanja ugovora kazao je kako je posao dobio Siemens, a tvrtkama u vlasništvu HŽ Infrastrukture administrativnim je putem zabranjeno da se natječu pa čak i da budu podizvođači.

Na taj način tvrtka iz EU izvući će novac koji daje EU, ali i novac koji daju hrvatski porezni obveznici, kazao je.

Istovremeno se tvrtke u vlasništvu HŽ Infrastrukture, kao investitora, zbog nedostatka posla nalaze pred stečajem, a oprema vrijedna stotine milijuna kuna leži i propada.

SHŽ smatra da se i tvrtkama u sklopu HŽ Infrastrukture (Posit, Pro-Reg, Remont i održavanje pruga) trebala dati mogućnost da se natječu za taj posao.

Nikako ne možemo prihvatiti da se našim ljudima, pristankom Vlade, onemogućava da rade, da tvrtke propadaju i da porezni obveznici plaćaju sve te gubitke, a poslovi se daju strancima - kazao je.

Iz tog sindikatu navode kako ovo nije prvi projekt na kojem, kako navode, ne smiju raditi hrvatska poduzeća. Na taj način obnovljena je dionica pruge Vinkovci-Tovarnik koju su radile talijanske i srpske tvrtke, a isto se planira i s dionicom Dugo Selo-Novska.

Članovi Sindikata su na ulasku u dvoranu gdje se potpisivao ugovor podijelili pisani prosvjed u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo potpisivanjem ugovora.

Upitan da komentira nezadovoljstvo članova Sindikata ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta je rekao kako je riječ o međunarodnom natječaju koji je bio transparentan te kako jedna hrvatska tvrtka sudjeluju u poslu.

Tvrtka Siemens je dobila posao, španjolska tvrtka je dobila nadzor i čitav postupak je napravljen na najvećoj europskoj razini i po pravilima EU-a, kazao je.

Tvrtke unutar HŽ- bile bi, budimo realni, malo i u sukobu interesa, one će raditi druge poslove koje se financiraju iz proračuna - rekao je ministar Kalmeta.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox